Info dan o prevenciji HIV/AIDS-a među mladima u Nikšiću

Svi zainteresovani imali su mogućnost i da popune kratku anketu čiji je cilj bio utvrđivanje stepena rizičnih ponašanja koji mladi praktikuju, a koja mogu dovesti do HIV infekcije

1903 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Preporod
Foto: NVO Preporod

Na Trgu slobode u Nikšiću NVO „Preporod“, uz podršku volontera Omladinskog kluba Crvenog krsta Nikšić, organizovala je Info dan „Prevencija HIV/AIDS-a među mladima u Nikšiću“.

Članovi „Preporoda“ i volonteri Crvenog krsta razgovarali su sa građanima, uglavnom mladima, o načinima prenosa HIV/AIDS-a, rizičnim ponašanjima mladih koja mogu dovesti do infekcije, mehanizmima zaštite, kao i mjestima gdje se mogu obratiti za pomoć i obaviti testiranja na HIV/AIDS, a podijelili su i brošuru sa informacijama o HIV-u, kao i kontraceptivna sredstva (prezervativi).

Prevencija HIV
foto: NVO Preporod

Svi zainteresovani imali su mogućnost i da popune kratku anketu čiji je cilj bio utvrđivanje stepena rizičnih ponašanja koji mladi praktikuju, a koja mogu dovesti do HIV infekcije.

„Cilj same akcije je da se mladi ljudi bolje upoznaju sa načinima prenosa HIV infekcije, rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do infekcije kao i mehanizmima zaštite“, kazao je koordinator projekta, Jovan Bulajić.

Prevencija HIV
foto: NVO Preporod

U saradnji sa Osnovnom školom „Ratko Žarić“ organizovana je i radionica namijenjena polaznicima predmeta Zdravi stilovi života, o prevenciji HIV/AIDS-a među mladima u Nikšiću.

Radionicu je vodila Aleksandra Marjanović, rukovoditeljka Savjetovališta za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV u okviru Instituta za javno zdravlje.

Prevencija HIV
foto: NVO Preporod

Pomenute aktivnosti su realizovane u sklopu projekta „Prevencija HIV/AIDS-a među mladima u Nikšiću“, čiji je osnovni cilj povećanje stepena informisanosti mladih o načinima prenošenja HIV-a, a koji je podržan od strane Ministarstva zdravlja.

Bonus video: