CGO: Bivša Vlada izgubila neopravdano mnogo vremena u inoviranju pregovaračke strukture, radne grupe bile nefunkcionalne

"Kako bi se odblokirao proces pristupanja EU, potrebno je ovu strukturu učiniti efektivnom, dinamičnom i inkluzivnom, ali i graditi i čuvati institucionalnu memoriju"

2824 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila neopravdano mnogo vremena na inoviranju pregovaračke strukture, a koja na kraju nije ni bila usklađena sa revidiranom metodologijom pregovaranja sa EU niti je produkovala potrebne rezultate.

Iz CGO su saopštili da su radne grupe bile nefunkcionalne, "uključujući i rijetke sastanke - prosječno 7 plenarnih i 3.8 tematskih mjesečno tokom 8 mjeseci u 2021, pri čemu 7 od 33 RG nikada nisu održale nijednu sjednicu, a neke od „tematskih“ sjednica u bili zapravo NVO skupovi."

"Evropska komisija je u Izvještaju o Crnoj Gori problematizovala stanje u pregovaračkoj strukturi. Sa novom Vladom se ulazi i u formiranje 7. pregovaračke strukture u 10 godina pregovora. Kako bi se odblokirao proces pristupanja EU, potrebno je ovu strukturu učiniti efektivnom, dinamičnom i inkluzivnom, ali i graditi i čuvati institucionalnu memoriju" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: