Agencija: Održana ekološka akcija ozelenjavanja Srpske gore

"Pošto je okolni lokalitet prethodno od strane "Čistoća" d.o.o. Podgorica očišćen od raznih vrsta kabastog i građevinskog otpada pristupilo se ozelenjavanju Srpske gore sa više desetina sadnica autohtonih vrsta biljaka, u prvom redu hrasta"

4318 pregleda 2 komentar(a)
Ozelenjavanje Srpske gore, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Ozelenjavanje Srpske gore, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Na inicijativu mještana naselja Srpska, danas je na lokalitetu Srpska gora održana ekološka akcija ozelenjavanja tog prostora, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se dodaje da su u akciji pored zaposlenih u Agenciji za zaštitu životne sredine učestvovali mještani naselja Srpska, predstavnici Gradske opštine Golubovci te nastavnici i učenici OŠ "Vladika Danilo" iz Srpske.

"Pošto je okolni lokalitet prethodno od strane "Čistoća" d.o.o. Podgorica očišćen od raznih vrsta kabastog i građevinskog otpada pristupilo se ozelenjavanju Srpske gore sa više desetina sadnica autohtonih vrsta biljaka, u prvom redu hrasta", piše u saopštenju.

Ozelenjavanje Srpske gore
Ozelenjavanje Srpske gorefoto: Agencija za zaštitu životne sredine

Marija Ćosović iz Agencije za zaštitu životne sredine, je istakla da je danas vršeno ozelenjavanje Srpske gore autohtonim sadnicama, na način što je vršeno presađivanje iz pregustoga sklopa vegetacije hrastova na zone koje su opožarene i devastirane.

"Na ovom je mjestu hrast, autohtona vegetacija koja je od izuzetnog značaja za biodiverzitet", kazala je Ćosović.

Ispred mještana prisutne je pozdravio Mladen Terzić koji je saopštio da ovakvim akcijama, iako se one sprovode na lokalu građani i mladi ljudi mogu da podignu ekološku svijest zajednice, dajući primjer drugim akterima, nastojeći da ih motivišemo kako bi se oni dalje organizovali i uključili u slične akcije, tj. kako bi sredili bar djelić svoje životne sredine, izražavajući nadu da će se sa ovakvom praksom nastaviti i ubuduće.

Ozelenjavanje Srpske gore
Ozelenjavanje Srpske gorefoto: Agencija za zaštitu životne sredine

"Realizacijom pomenute aktivnosti nastojalo se dati doprinos očuvanju prirode u našoj zemlji, doprinijeti opštoj ekološkoj edukaciji, te podizanju ekološke svijesti svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva. Agencija za zaštitu životne sredine će i u buduće nastaviti da realizuje i podržava ovakave i slične projekte, a sve u cilju promocije i afirmacije životne sredine u Crnoj Gori, uz podsjećanje da se pomenuta aktivnost realizuje u okviru kampanje "Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru". Akcija koja je bila ekološkog i edukativnog karaktera, podržana je i od strane Ministarstva ekologije,prostornog planiranja i urbanizma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: