Defektolozi na udaru: Smanjene im plate

Predsjednica Društva defektologa Crne Gore Svetlana Vukašinović “Vijestima” je kazala da su računovođe sedam škola u Crnoj Gori, u kojima postoje integrisana odjeljenja, dobile nalog telefonom da defektolozima-nastavnicima koji rade u tim odjeljenjima smanje koeficijent za zarade sa 8,43 na 7,67

22353 pregleda 21 komentar(a)
Integrisana odjeljenja u kojima rade defektolozi-nastavnici nalaze se u sedam crnogorskih škola (ilustracija), Foto: Shutterstock
Integrisana odjeljenja u kojima rade defektolozi-nastavnici nalaze se u sedam crnogorskih škola (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2022. 21:53h

Defektolozima koji rade sa djecom sa poteškoćama u psihomotornom razvoju, intelektualnim i drugim smetnjama prošlog mjeseca smanjene su plate.

Predsjednica Društva defektologa Crne Gore Svetlana Vukašinović “Vijestima” je kazala da su računovođe sedam škola u Crnoj Gori, u kojima postoje integrisana odjeljenja, dobile nalog telefonom da defektolozima-nastavnicima koji rade u tim odjeljenjima smanje koeficijent za zarade sa 8,43 na 7,67.

Zvanično objašnjenje ove odluke Društvo defektologa nije dobilo, a iz Ministarstva prosvjete juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li je taj resor naložio da se umanje koeficijenti, kada i zbog čega, kao ni šta će odlučiti u vezi sa zahtjevom zaposlenih da im se zarade vrate na raniji nivo.

Iz Ministarstva prosvjete jutros su saopštili da Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) nije predviđeno zvanje defektologa nastavnika, koji oni obavljaju, nego samo defektologa.

"Najme, prilikom kontrole zarada u osnovnim školama u aprilu, primijećeno je da se u nekim školama defektolozima obračunavaju koeficijenti koji nisu u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, kojim je za defektologe predviđen koeficijent 7,67, a pojedine škole u kojima postoje integrisana odjeljenja obračunat je koeficijent 8,43, koji je predviđen za resursne centre. Od škola smo trazili ugovore o radu i propratnu dokumentaciju, koju nam nisu dostavili. Ministarstvo prosvjete je uputilo zahtjev pravnoj službi na dalje tumačenje, koja je dalje zahtjev uputila Komisiji za praćenje i tumačenje GKU za oblast prosvjete kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja", navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete "Vijestima".

"Računovođe su telefonski nalog izvršile, direktori škola potpisali i defektolozima smanjili koeficijent bez ikakvog objašnjenja. Kako su se svi ovi defektolozi obratili upravama škola sa istim pitanjem koje zahtijeva objašnjenje ovog umanjenja, dobili su od uprava škola identičan odgovor - nalog je telefonskim putem dobijen od krovne institucije, prethodnog Ministarstva, prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), uz prijetnju da ukoliko to ne urade, Ministarstvo će blokirati plate svim tim školama", istakla je Vukašinović.

U integrisanim odjeljenjama u Crnoj Gori radi 11 defektologa-nastavnika.

”Vijesti” su imale uvid u nekoliko dopisa uprava škola zaposlenim defektolozima-nastavnicima, a u kojima se navodi da su koeficiijenti smanjeni po nalogu MPNKS, dok u pojedinim odgovorima piše da je to tražilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Vukašinović je istakla da ih je službenica tog resora Ratka Đurović informisala da su defektolozi-nastavnici izostavljeni u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za oblast prosvjete.

”Potpuno je uzaludna bila naša priča da mi nismo stručni saradnici koji imaju koeficijent 7,67 već da radimo neposredno sa djecom, da smo ekspoziture resurnih centara, da radimo isti posao kao i defektolozi u resursnim centrima, da ne potpadamo pod Zakon o opštem obrazovanju već pod Zakon o djeci sa POP bez obzira što se nalazimo u redovnoj školi”, naglasila je ona.

Vukašinović je rekla da su Zakonom o djeci sa POP i Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o djeci sa POP, Strategijom inkluzivnog obrazovanja i drugim strateškim dokumentima, jasno izjednačena integrisana odjeljenja i resursni centri jer obavljaju isti posao, po istim programima, sa djecom sa smetnjama u razvoju.

”Stoga su i koeficijenti defektologa-nastavnika u integrisanim odjeljenjima bili izjednačeni sa koeficijentima defektologa-nastavnika u resursnim centrima”, pojasnila je ona.

Vukašinović je kazala da su se obratili i Sindikatu prosvjete, odnosno njihovoj Komisiji za tumačenje GKU, s obzirom na to da se slična situacija dogodila i 2006. godine, kada su dobili tumačenje da im pripada koeficijent kao i njihovim kolegama u resursnim centrima. Ipak, tvrdi da je obrazloženje komisije da nisu nadležnih, jer defektolozi-nastavnici nisu u tabeli za osnovne škole.

U odgovoru komisije, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je koeficijent složenosti za defektologe koji izvode nastavu u osnovnim školama određen članom 22 Tabela B i iznosi 7,67 za izvršioce sa VII1 nivoom obrazovanja, odnosno 6,69 sa VI nivoom... Komisija je zaključila da nije nadležna za utvrđivanje koeficijenta složenosti nastavniku-defektologu u osnovnoj školi jer takvog izvršioca ne prepoznaje tabela B, ali su odgovorili da će radnoj grupi koja bude radila na izmjenama ugovora predložiti da ih uvrste.

”Obratili smo se predsjedniku Sindikata, gospodinu Radomiru Božoviću, koji nije bio na čelu Sindikata kada se pravio GKU i napravljen propust - niko iz sedam škola gdje se nalaze integrisana odjeljenja nije dobio na uvid Nacrt GKU kako bi dao primjedbe ili sugestije i konačno i nas, defektologe-nastavnike uvrstio u GKU”, pojasnila je Vukašinović.

Ona je kazala da je Božović, uz puno razumijevanje, uputio dopis direktorima svih sedam škola i objasnio da je u pitanju nesporazum, da defektolozima-nastavnicima pripada koeficijent 8,43 koji su imali jer rade neposredno sa djecom i nisu stručni saradnici. Takođe, direktorima škola sugerisao je da je moguće da u dogovoru sa MPNKS, sa kojima je on obavio razgovor, defektolozima uvećaju lični dohodak za 10 odsto na ime nagrada, dopunskog rada ili sličnih aktivnosti predviđenih GKU, dok se trajno ne riješi ovaj problem izradom ili izmjenom GKU. Nijedan direktor sedam škola nije o ovome obavijestio defektologe, niti ovu preporuku realizovao”, poručila je Vukašinović.

Bonus video: