Tivat: Naplatiće penale i raskinuti ugovore

Sezona na pragu, a do Plavog horizonta se ne može normalno doći, jer nije poštovan ni najnoviji rok za makar djelimični završetak nove saobraćajnice.

14217 pregleda 5 komentar(a)
Juče na gradilištu kružnog toka na MR2 saobraćajnici, Foto: Siniša Luković
Juče na gradilištu kružnog toka na MR2 saobraćajnici, Foto: Siniša Luković

Izvođač radova na izgradnji MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, podgorička kolmpanija “Civil Engineer” iznevjerila je obećanja data investitoru Opštini Tivat i nije ispoštovala ni izmijenjeni dinamički plan za završetak tog značajnog infrastrukturnog objekta, koji je Opštini i dostavila prije nepuna dva mjeseca.

Po tom planu, do juče, 10. maja, trebalo je da u potpunosti bude završena nova raskrsnica - kružni tok na spoju ranije izgrađene MR1 saobraćajnice, nove MR2 te postojećeg lokalnog puta Radovići - uvala Pržna (Plavi horizont). Međutim, raskrsnica je daleko od završetka i na njoj još nisu okončani ni svi zemljani radovi, a na gradilišu juče ujutro nije bilo nikoga od radnika “Civil Engineera”.

Dodatni problem u svemu je što to gradilište trenutno potpuno blokira ili u najboljem slučaju, veoma otežava prilaz vozila do poznatog kupališta Plavi horizont, jedne od glavnih turističkih aktrakcija i plaža u Tivtu, zbog čega je Opština ranije i insistirala da se novi kružni tok završi najkasnije do 10. maja kako ti radovi ne bi uticali na početak špica sezone na Plavom horizontu.

Iz Opštine je krajem marta saopšteno da će shodno novom dinamičkom planu koji im je dostavio izvođač, kružni tok biti završen do 10. maja, a cijela MR2 saobraćajnica do 29. juna. Objasnili su da je do kašnjenja u realizaciji projekta izgradnje te saobraćajnice došlo zbog problema u projektnoj dokumentaciji i neophodnosti izvođenja dodatnih i prvobitnim projektom nepredviđenih radova koji su iziskivali i nabavku novih materijala i građevinskih elemenata poput gabiona.

Put MR2 koji se gradi u Krtolima dugačak je 605 metara i predstavlja nastavak već izgrađene saobraćajnice MR1 i njen produžetak ka kompleksu turističkog rizorta Luštica Bay u zalivu Trašte. Radovi koje finansira Opština Tivat, a izvodi podgorički “Civil Engineer” počeli su 21. juna prošle godine sa ugovorenim rokom za završetak posla od 300 dana. Njihova vrijednost prije raspisivanja tendera za dodatne poslove koji je završen u januaru, iznosila je 1.149.524 eura. Dodatni radovi će ovu investiciju poskupiti za još oko 120 hiljada eura.

”Opština Tivat zbog drastičnog kašnjenja izvođača radova u obavljanju posla, pokreće proceduru naplate penala od “Civil Engineera”. Nema opravdanja za ovakvo njihovo nedgovorno ponašanje jer smo mi sve dospjele obaveze prema njima završili na vrijeme, a nadzor je već ranije konstatovao da je izvođač samo u dijelu postavljanja gabiona, bez opravdanog razloga, u kašnjenju od 90 dana u odnosu na planiranu dinamiku”, kazao je “Vijestima” predsjednik Opštine Željko Komnenović, koji je juče obišao gradilište MR2 saobraćajnice, ali i još neka druga sporna gradilišta na području cijelog grada gdje lokalna uprava kao investitor, ima velike problem sa nesavjesnim izvođačima koji ne poštuju rokove.

On je naveo da Opština ima najviše problema sa građevinskim kompanijama koje su bile bliski bivšoj DPS-SD-GHGi vlasti u tom radu i kojima je ona povjerila brojne poslove finansirane iz gradske kase. Sve te ranije ugovorene aranžmane je aktuelna NP-BF-GB vlast u Tivtu naslijedila od bivše gradske uprave i nije mogla da do sada promijeni izvođače koji nisu poštovali svoje obaveze.

Izvor “Vijesti” iz lokalne samouprave kaže i da u Opštini razmišljaju da protiv “T-constructiona” i “Civil Engineeera” kao i još nekih kompanija koje su se kao izvođači ili nadzor nad radovima finansiranim iz gradskog budžeta pokazali loše, kod Ministarstva ekologije, prostorog planiranja i urbanizma, pokrenu i zvanične procese za oduzimanje licenci za rad tim firmama kao nesavjesnim i neodgovornim izvođačima, odnosno nadzoru.

Komnenović: Sa neozbiljnima više nemamo šta da razgovaramo

Komnenović je kazao da će zbog toga Opština narednih dana raskinuti ugovore o izvošenju radova sa tivatskom kompanijom “T-construction” na izgradnji III faze saobraćajnice u Cacovu, odnosno kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi. Lokalna uprava je sa ovom firmom, dok se ona zvala “Iva put” sklopila ugovore o izvođenju radova na ta dva projekta još za vrijeme bivše DPS-SD-HGI uprave Tivta predvođene bivšim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS).

Koliko se “Iva put” (“T-construction”) pokazao kao neozbiljan i nepouzdan partner, pokazuje i činjenica što ni do danas nije završio izgradnju konmpleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi koja je počela još 23. septembra 2019. i trebala biti gotova do 20. novembra te godine.

Komnenović
Komnenovićfoto: Siniša Luković

”Sa njima više nemamo što da razgovaramo ili tražimo, ugovori će bit raskinuti do početka naredne sedmice i novi izvođač će biti uveden u posao da završi oba ova projekta na kojima je ostalo veoma malo posla. U Cacovu treba završiti tamponiranje i asfaltiranje posljednje dionice ulice, dok na terenima u Donjoj Lastvi treba da se postavi zaštitna mreža i završe manji asfalterski radovi na jednom dijelu kompleksa. Sve to zajedno, može se okončati za desetak dana rada, ali će to završiti drugi izvođač jer smo sa “T-constructionom” definitivno završili”, kazao je Komenović.

Bonus video: