TV Vijesti slavi 14. rođendan: Profesionalizmom do istine i povjerenja

Ašanin vjeruje da je TV Vijesti "upravo zato, što smo radili u najboljem interesu javnosti, postala najdugovječnija crnogorska privatna televizija kojoj su građani osim povjerenja poklonili i punu pažnju"

7814 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Tina Popović
Foto: Tina Popović

U vremenu kada je medija sve više, novinara profesionalaca sve manje, a činjenice su svakodnevno predmet najgorih zloupotreba, Televizija Vijesti je i u domaćim i u regionalnim okvirima prepoznata kao medij od najvećeg povjerenja u Crnoj Gori.

To je, kaže glavna i odgovorna urednica TV Vijesti Tatjana Ašanin, nakon 14 godina od osnivanja televizije i gotovo sedam od kada je na čelu redakcije, "najveća satisfakcija za redakciju koja ne broji ni 25 novinara i otprilike toliko zaposlenih u produkciji".

TV Vijesti slavi 14 godina rada.

"Danas, 14 godina nakon prvih emitovanih jutarnjih vijesti, prvog jutarnjeg programa 'Boje jutra', prvih 'Vijesti u pola sedam', sem beskrajnog ponosa zbog svih ostvarenih rezultata - osjećam i čast da budem dio ovako uspješnog tima. Uprkos svim opstrukcijama institucija koje smo prolazili i nemogućnosti da prve dvije i po godine dobijemo nacionalnu frekvenciju, 'sankcija' i finansijakih udaraca - uspjeli smo da postanemo prvi i ostali najgledanija TV sa najvećim povjerenjem. No, i danas kada slavimo, moram podsjetiti da je crnogorsko medijsko tržište razoreno", kazala je izvršna direktorica TV Vijesti Marijana Kadić Bojanić.

Marijana Kadić Bojanić
foto: Boris Pejović

Ašanin vjeruje da je TV Vijesti "upravo zato, što smo radili u najboljem interesu javnosti, postala najdugovječnija crnogorska privatna televizija kojoj su građani osim povjerenja poklonili i punu pažnju".

"Zato su naši najprepoznatljiviji formati najgledaniji, iako je danas teško konkurisati banalnim i primitivnim sadržajima koji kontaminiraju javni prostor i degradiraju i profesiju i čovjeka, ali nažalost imaju svoju publiku", ističe Ašanin.

Novinari TV Vijesti, naglašava ona, prepoznaju se po tome što uvijek pitaju, što nikom ne pripadaju i što su postavljali standarde.

"...Koji će nekim budućim, vjerujem srećnijim generacijama novinara, poslužiti kao dobri primjeri u poslu", poručila je Ašanin.

Tatjana Ašanin
foto: Đorđe Cmiljanić

Podsjeća i na to da "sve vrijeme ništa nam nije išlo naruku - ni to što je često nedostajalo novca, ni to što smo radili u uslovima nelojalne konkurencije, ni činjenica da su nas bojkotovali i bojkotuju ključni politički subjekti, a ne mali broj 'kolega' koristio gotovo svaku priliku da nas spotakne".

"Zato mnogi nisu izdržali, jer se u redakciji TV Vijesti novinarstvo živi, iako se od nekih drugih poslova vjerovatno živi i udobnije i sa manje glavobolje", kaže Ašanin.

Jubilarni 15. rođendan, dodaje glavna i odgovorna urednica, TV Vijesti "čeka sa vjerom da dolaze bolji dani".

"...Da ćemo se tehnički i kadrovski usavršavati i da će država konačno usvojiti i početi da primjenjuje zakone koji će prepoznati profesionalne medije i olakšati im rad", zaključila je Ašanin.

Kadić Bojanić ističe da je pred aktuelnim institucijama zadatak da urede zakonodavstvo i omoguće profesionalnim medijima održivi razvoj.

"Mi ćemo se, kao i do sada, truditi se da budemo profesionalni u izvještavanju i nuditi najbolji mogući program. Podsjetila bih da ove godine Nezavisni dnevnik Vijesti slavi četvrt vijeka postojanja i da su prije 25 godina osnivači imali viziju i ušli u mukotrpnu misiju građenja kredibilnih medija kojima građanke i građani Crne Gore najviše vjeruju", zaključila je Kadić Bojanić.

Bonus video: