Gorivo za manju potrošnju i veću snagu motora

Aditivirana goriva su posljednjih godina hit u svijetu, ali odnedavno su oplemenjeni benzin i dizel dostupni i vozačima u Crnoj Gori.

18876 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Euro Petrol CG
Foto: Euro Petrol CG

Ovakva goriva više ne predstavljaju luksuz pa su postala nezaobilazan izbor kod vozača novijih automobila. U poslednje vrijeme primjetno je da i vlasnici starijih vozila sve češće koriste aditivirana goriva, u želji da obezbijede bolje performanse, mirniji rad i produže radni vijek motora.

Neminovno je da će udio aditiviranih goriva na tržištu rasti tokom vremena, kako zbog „čuvanja vrijednosti vozila“ tako i zbog obaveza koje nameću EU direktive o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Kakve su prednosti aditiviranih goriva? Zbog čega su ova goriva toliko hvaljena i popularna?

Riječ je o Euro 5 standardnom kvalitetnom gorivu u koje naftne kompanije posebnim tehnološkim postupkom dodaju specijalne supstance – aditive (u toku samog procesa proizvodnje, ili prilikom isporuke benzinskim stanicama).

Kompanija Euro Petrol je performanse svog goriva dodatno pojačala primjenom specijalne formule paketa aditiva renomiranog američkog proizvođača i na crnogorsko tržište plasirala MaxPower premium aditivirano gorivo. MaxPower premium aditivirana goriva su dostupna na Euro Petrol benzinskim stanicama u Podgorici (Blok 5 i Pobrežje), i u Danilovgradu (kod kružnog toka).

Iako je hemijski sastav ovih supstanci poslovna tajna, činjenica je da aditivi u specijalnim laboratorijama prolaze rigorozna ispitivanja kako bi se utvrdila dejstva koja nastaju kao rezultat njihove primjene. Prednosti korišćenja MaxPower premium aditiviranog goriva su ušteda, bolje čišćenje i zaštita motora, povećanje snage, stabilan i miran rad, manja emisija izduvnih gasova, dok stalno i kontinuirano korišćenje smanjuje troškove održavanja vozila.

Stručnjaci skreću pažnju na nekoliko najvažnijih prednosti ovih goriva. Prvo, pojavom novog MaxPower premium aditiviranog goriva najnovije generacije, u saradnji sa vodećim svjetskim brendom, granica uštede prvi put na crnogorskom tržištu iznosi čak do 5,1%, što predstavlja značajan procenat u ovim ekonomski izazovnim vremenima.

Drugo, aditivi doprinose smanjenju trenja u samom sklopu unutrašnjosti motora, što direktno vodi rasterećenju i optimalnom radu motora. Na ovaj način, postiže se neuopredivo bolji balans snage čime se postiže dodatni stepen prenosa direktno na točkove automobila.

Od značaja je i veća vrijednost oktanskog broja kod benzina, odnosno cetanskog kod dizel-goriva, jer upravo ova vrijednost u kombinaciji sa paketom aditiva posljednje generacije doprinosi poboljšanju performansi motora. Na vozačima je da li će ovu „oslobođenu” snagu upotrijebiti za ubrzanje, ili rasterećenijim i mirnijim radom motora u izvjesnoj mjeri smanjiti potrošnju goriva.

MaxPower premium aditivirano gorivo povećava cetanski broj goriva čime se postiže bolja ekonomičnosti i smanjena emisija štetnih materija. U praksi se pokazalo da se ovim gorivom postiže povećanje cetanskog broja od +1 do +6 jedinica. Cetanski broj definiše ponašanje dizel goriva prilikom kompresionog paljenja. Veći cetanski broj rezultira stabilnijim sagorijevanjem, povećanjem snage motora i olakšanim startovanjem. Pored toga, smanjuju se buka i vibracija tokom rada motora, kao i emisija štetnih gasova do 30%, čime značajno čuvamo životnu sredinu i kvalitet vazduha u našem okruženju.

Za luksuzne i sportske automobile na benzinski pogon, preporučuje se Max Power Racing 100 – Euro Super benzin od 100 oktana, dodatno obogaćen sa multifunkcionalnim paketom aditiva. On pruža izvanredne i najzahtjevnije sportske performanse. Osim sportskih i luksuznih automobila, Max Power Racing 100 je preporučljiv i za sva druga vozila na benzinski pogon.

Takođe, jedna od supstanci paketa aditiva aktivno deluje na naslage u motoru i instalaciji za gorivo, a riječ je o aditivu koji pomaže efikasnom čišćenju sistema za gorivo. Formula MaxPower goriva posjeduje Greenclean³® tehnologiju budućnosti koja primjenjuje Mannichove principe hemijske organske reakcije, čime obezbjeđuje najbolju kontrolu naslaga u svojoj klasi.

Prilikom sagorijevanja goriva stvaraju se naslage nečistoća, koje sprečavaju motor da razvije svoju punu snagu. Samim tim, povećava se i rizik od kvarova. Paket aditiva sadrži aktivnu komponentu za čišćenje, koja ima zadatak da eliminiše deponovane naslage nečistoća. Na ovaj način, pored obnavljanja i povećanja snage motora, ova komponenta utiče na smanjenje rizika od kvarova i pomaže produženju radnog vijeka motora.

Aktivna antikorozivna komponenta obezbjeđuje potpunu zaštitu od korozije. Konstantnom upotrebom MaxPower premium aditiviranih goriva na metalnim djelovima sklopa motora zaustavlja se širenje korozije. Na taj način se obezbjeđuje pouzdanost i zaštita automobila, a vozači imaju jednu brigu manje.

Dugotrajna upotreba aditiviranih goriva donosi pozitivne efekte, a sa MaxPower premium aditiviranim gorivima već nakon prvog potrošenog rezervoara možete primijetiti razliku u radu, ubrzanju i startnosti. Vozači koji se odluče na redovnu upotrebu Max Power goriva mogu svoju odluku posmatrati kao dugoročno isplativu investiciju u svoj automobil, a sve to uz maksimalne performanse tokom vožnje I značajnu uštedu.

Na Euro Petrol benzinskim stanicama u Podgorici i Danilovgradu su u ponudi MaxPower Euro dizel, MaxPower Euro super 95 i MaxPower Racing 100, i preporučuju se za sve platforme benzinskih i dizel motora.

Za Vas koji brinete o životnoj sredini, i vodite računa o kućnom budžetu, natočite MaxPower gorivo na Euro Petrol benzinskim stanicama i iskusite potpuni doživljaj u vožnji!

Europetrol
foto: Europetrol