Vuković: Potpuno obesmišljeno postojanje JP za nacionalne parkove

"Podsjetiću, radi se o zaštićenom području kategorije nacionalni park što je najveća kategorija zaštite u Crnoj Gori. Dodatno, radi de o početnoj tački jedne od najposjećenijih planinarskih staza u ovom parku"

5678 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Green Home
Foto: Green Home

Na očigled nadzornika i službe zaštite u nacionalnom parku Prokletije teškim mašinama probijen je cijeli kilometar puta, uz obaranje brojnih zdravih stabala, bez reakcije nadzornika, službe zaštite, uprave nacionalnog parka, rekla je Azra Vuković, izvršna direktorica NVO Green Home, precizirajući da je Nacionalni park Prokletije ovoj NVO poslao fotografije "ozbiljne devastacije prostora".

"Za izvođenje radova na cijelom kilometru puta potrebni su dani. Nedopustivo je i nepihvatljivo da je sve ovo izvedeno, a da je u potpunosti izostala pravovremena reakcija nadleznih", istakla je Vuković.

Vuković je dodala da je ovim aktivnostima napravljena "ozbiljna šteta po prirodne vrijednosti nacionalnog parka Prokletije".

"Podsjetiću, radi se o zaštićenom području kategorije nacionalni park što je najveća kategorija zaštite u Crnoj Gori. Dodatno, radi de o početnoj tački jedne od najposjećenijih planinarskih staza u ovom parku", rekla je Vuković.

Podsjetila je da je javnost mjesecima unazad informisana o problemima sa krivolovom u Skadarskom jezeru, nemogućnosti gniježđenja pelikana, zapuštanju objekata kojima gazduje ovo preduzeće...

"Te se nameće zaključak da Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore nema ni snage, ni kapaciteta, ni volje da radi posao koji im je u nadležnosti, te samim tim potpuno obesmišljava postojanje ovog preduzeća s obzirom na to da ne služi svrsi zbog kojeg je osnovano - a to je zaštita, razvoj i unapređenje nacionalnih parkova", zaključila je Vuković.

Bonus video: