Obračun sa zlostavljanjem djece na internetu

Pandemija koronavirusa pogoršala je problem, pri čemu je fondacija Internet voč (Internet Watch) primijetila porast od 64 odsto u izvještajima o potvrđenom seksualnom zlostavljanju djece u 2021. u odnosu na godinu ranije

3870 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Upozoravajući da je seksualno zlostavljanje djece na internetu sveprisutno, Evropska komisija predložila je novo zakonodavstvo u cilju sprečavanja i borbe protiv ovog problema.

”Borba protiv seksualnog zlostavljanja djece je prioritet Komisije. Danas se fotografije i video-snimci djece koja su seksualno zlostavljana masovno dijele na internetu. U 2021. je 29 miliona prijava podnijeto američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu djecu”, saopšteno je iz EU Info centra.

Pandemija koronavirusa pogoršala je problem, pri čemu je fondacija Internet voč (Internet Watch) primijetila porast od 64 odsto u izvještajima o potvrđenom seksualnom zlostavljanju djece u 2021. u odnosu na godinu ranije.

Sadašnji sistem zasnovan na dobrovoljnom otkrivanju i prijavljivanju kompanija pokazao se nedovoljnim za zaštitu djece. Do 95 odsto svih prijava o seksualnom zlostavljanju djece primljenih u 2020. došlo je, ističu iz EU Info centra, od jedne kompanije, uprkos jasnim dokazima da problem ne postoji samo na jednoj platformi.

”Predložena pravila će obavezati pružaoce usluga da otkriju, prijave i uklone materijal o seksualnom zlostavljanju djece na svojim uslugama. Provajderi će morati da procijene i ublaže rizik od zloupotrebe svojih usluga, a preduzete mjere moraju biti srazmjerne tom riziku i podložne strogim uslovima i zaštitnim mjerama”, navodi se u saopštenju.

Novi nezavisni centar Evrospke unije za seksualno zlostavljanje djece olakšaće napore pružalaca usluga, tako što će djelovati kao centar ekspertize, pružajući pouzdane informacije o identifikovanom materijalu, preko analiziranja izvještaja od pružalaca usluga do pružanja podrške žrtvama. Nova pravila će pomoći da se djeca spasu od daljeg zlostavljanja, spriječiće ponovno pojavljivanje materijala na mreži i privesti prestupnike pravdi.

Pružaoci usluga moraće da procijene rizik da se njihove usluge zloupotrebljavaju za širenje materijala o seksualnom zlostavljanju ili za nagovaranje djece, poznato kao gruming.

Države članice će morati da odrede nacionalne organe zadužene za reviziju procjene rizika. Kada takvi organi utvrde da postoji značajan rizik, oni mogu zatražiti od suda ili nezavisnog nacionalnog organa da izda nalog za otkrivanje poznatog ili novog materijala o seksualnom zlostavljanju djece.

Bonus video: