pisao premijeru dritanu abazoviću

Nimanbegu: Katastar i zaštitnik imovine koče vraćanje maslinjaka

Poslanik tvrdi da Zakon o povraćaju Valdanosa nije zaživio u praksi

5010 pregleda 4 komentar(a)
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock

Poslanik Genci Nimanbegu ocijenio je da Zakon o povraćaju Valdanosa, odnosno Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu nije zaživio u praksi i da se mještani suočavaju sa neshvatljivim poteškoćama u pokušaju da dođu do pravosnažnog okončanja postupka i upisa u katastar.

U pismu premijeru Dritanu Abazoviću, Nimanbegu je konstatovao da je nakon početne euforije prouzrokovane donošenjem tog zakona, pravosnažno okončan veoma mali broj postupaka i to ne krivicom bivših vlasnika i njihovih nasljednika.

"Već isključivo krivicom Uprave za katastar i državnu imovinu, područne jedinice Ulcinj, koja ne poštuje zakonom propisane rokove za odlučivanje po podnijetim zahtjevima i zaštitnika imovinsko pravnih interesa koji neracionlanim pristupom odugovlači postupke, izjavljujući žalbe i pokrećući upravne sporove", kazao je Nimnabegu na jučerašnjoj konferencijji za novinare.

On je predložio da Vlada usvoji zaključke koji bi omogućili da zakon zaživi u praksi i ostvari svrhu zbog koje je dobio zeleno svijetlo u republičkom parlamentu.

Kako je naveo, zaštitniku imovinskih interesa mora se izdati obavezujući nalog- uputstvo da da saglasnost za donošenje rješenja kojim se zahtjev bivših vlasnika usvaja u slučajevima kada se ispunjene procesne i materijalno- pravne pretpostavke. Nimnabegu je kazao da bi istim aktom zaštitnika trebalo obavezati da ne izjavljuje žalbe i podnosi tužbe Upravnom sudu protiv odluka drugostepenog organa te da ne izjavljuje vanredne pravne ljekove koje bi povukao u slučajevima gdje ih je podnio.

Nimanbegu od Vlade traži da obavezujući nalog- uputstvo izda i Upravi za katastar da u roku odmah postupi i riješi sve zahtjeve bivših vlasnika u kojima nije postupljeno u zakonom propisanom roku.