Vojinović: Apsolutni prioritet je pronalazak rješenja za poboljšanje statusa prosvjetnih radnika

"Upoznat sam sa problemima sa kojima se prosvjetni radnici suočavaju dugi niz godina, a koji se posebno odnose na neadekvatan ekonomski položaj. Taj status se može i mora poboljšati zajedničkim zalaganjem kako Ministarstva prosvjete i Sindikata, tako i drugih relevantnih institucija", istakao je Vojinović

3941 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete

Apsolutni prioritet Ministarstva je pronalazak optimalnog rješenja, u okviru zakonskih mogućnosti za poboljšanje materijalno-pravnog statusa prosvjetnih radnika, saopštio je danas ministar prosvjete, Miomir Vojinović.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je Vojinović danas u prostorijama Ministarstva održao sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Sindikata, Radomirom Božovićem.

U saopštenju se navodi da je "Vojinović izrazio zadovoljstvo na prilici da se na ovom nivou otvoreno razgovara o krucijalnim pitanjima u oblasti prosvjete, ali i uvjerenje da ovaj sastanak predstavlja početak uspješne saradnje".

"Upoznat sam sa problemima sa kojima se prosvjetni radnici suočavaju dugi niz godina, a koji se posebno odnose na neadekvatan ekonomski položaj. Taj status se može i mora poboljšati zajedničkim zalaganjem kako Ministarstva prosvjete i Sindikata, tako i drugih relevantnih institucija", istakao je Vojinović.

U saopštenju se navodi da je Božović saopštio da Sindikat u Ministarstvu prosvjete vidi pouzdanog partnera i saradnika u ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je dobrobit prosvjetnih radnika u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali i da je Božović iznio glavne probleme i izazove sa kojima se zaposleni u prosvjeti suočavaju, kao i konstruktivne predloge za njihovo rješavanje.

"Jedan od njih je, po riječima Božovića početak rada na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, te formiranje Radne grupe sačinjene od predstavnika Ministarstva i Sindikata, koja bi se sastajala namanje jednom mjesečno i rješavala sve tekuće probleme zaposlenih u prosvjeti. On je posebno istakao problem statusa defektologa nastavnika kojima je umanjen koeficijent zarade, kao i potrebu regulisanja prevoza za prosvjetne radnike koji putuju, kroz zakonska rješenja. Takođe, Božović je apostrofirao mogućnost uvođenja obavezne jubilarne nagrade za prosvjetne radnike", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Povezani članci

11. Maj 2022.

Defektolozi na udaru: Smanjene im plate

U saopštenju se navodi da se Vojinović saglasio da prevoz predstavlja veliki problem, na koji će kako se dodaje, Ministarstvo biti fokusirano u narednom periodu.

"U tom smislu, Vojinović je predočio da je prepoznata potreba za izmjenom kako Granskog kolektivnog ugovora, tako i ostalih zakonskih propisa u oblasti prosvjete, u cilju izjednačavanja norme časova na svim nivoima obrazovanja i unapređenja položaja zaspolenih u prosvjeti", piše u saopštenju.

Vojinović je poručio da je spreman da prisustvuje narednoj sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete i direktno čuje od većeg broja njihovih predstavnika pojedinosti o temama koje su danas otvorili.

"Kako bi se saradnja intezivirala na različitim nivoima, te kako bismo zajednički došli do odgovarajućeg modela i zadovoljili potrebe naših prosvjetara", poručio je Vojinović.

Sastanku su takođe prisustvovali sekretarka Ministarstva, Jovana Ostojić, načelnik Direkcije za strategije, normativno-pravne poslove i harmonizaciju, Mijajlo Đurić, načelnica u Direktoratu za tercijarno obrazovanje Milica Žižić, kao i savjetnici u Direkciji za finansije, Jelica Đurić i Ivan Zvicer. Ispred Sindikata, učešće na sastanku su uzeli predsjednik Gradskog odbora SPCG Podgorica Jovan Drašković, potpredsjednici SPCG Stanka Vukčević i Biljana Mosurović i predsjednik Glavnog odbora SPCG Oliver Jakovljević.

Bonus video: