Nadležni koče vraćanje maslinjaka na Valdanosu

Nimanbegu je konstatovao da je nakon početne euforije prouzrokovane donošenjem tog zakona, pravosnažno okončan veoma mali broj postupaka i to ne krivicom bivših vlasnika i njihovih nasljednika

14265 pregleda 12 komentar(a)
Valdanos, Foto: Shutterstock
Valdanos, Foto: Shutterstock

Poslanik Genci Nimanbegu ocijenio je da Zakon o povraćaju Valdanosa, odnosno Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu nije zaživio u praksi i da se mještani suočavaju sa neshvatljivim poteškoćama u pokušaju da dođu do pravosnažnog okončanja postupka i upisa u katastar.

U pismu premijeru Dritanu Abazoviću, Nimanbegu je konstatovao da je nakon početne euforije prouzrokovane donošenjem tog zakona, pravosnažno okončan veoma mali broj postupaka i to ne krivicom bivših vlasnika i njihovih nasljednika.

”Već isključivo krivicom Uprave za katastar i državnu imovinu, područne jedinice Ulcinj, koja ne poštuje zakonom propisane rokove za odlučivanje po podnijetim zahtjevima i zaštitnika imovinsko pravnih interesa koji neracionlanim pristupom odugovlači postupke, izjavljujući žalbe i pokrećući upravne sporove”, kazao je Nimnabegu na jučerašnjoj konferencijji za novinare.

On je predložio da Vlada usvoji zaključke koji bi omogućili da zakon zaživi u praksi i ostvari svrhu zbog koje je dobio zeleno svjetlo u republičkom parlamentu.

Kako je naveo, zaštitniku imovinskih interesa mora se izdati obavezujući nalog - uputstvo da da saglasnost za donošenje rješenja kojim se zahtjev bivših vlasnika usvaja u slučajevima kada se ispunjene procesne i materijalno-pravne pretpostavke. Nimnabegu je kazao da bi istim aktom zaštitnika trebalo obavezati da ne izjavljuje žalbe i podnosi tužbe Upravnom sudu protiv odluka drugostepenog organa te da ne izjavljuje vanredne pravne ljekove koje bi povukao u slučajevima gdje ih je podnio.

Nimanbegu od Vlade traži da obavezujući nalog - uputstvo izda i Upravi za katastar da u roku odmah postupi i riješi sve zahtjeve bivših vlasnika u kojima nije postupljeno u zakonom propisanom roku.

Bonus video: