Novaković Đurović: Odlučni smo da obezbijedimo napredak u evropskim integracijama u oblasti zaštite životne sredine

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sastala se sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom

8556 pregleda 1 komentar(a)
Novaković Đurović i Veber, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović i Veber, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Odlučni smo da obezbijedimo napredak u evropskim integracijama u oblasti zaštite životne sredine, s tim u vezi posebnu i dužnu pažnju posvetićemo ulcinjskoj Solani i zaštićenim područjima u okviru koncepta Natura 2000“, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović na sastanku sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom, napominjući da u tom procesu očekuje saradnju NVO i civilnog sektora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Novaković Đurović je zahvalila Veberu na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27.

"Znanja i iskustva njemačkih eksperata od ključnog su značaja. Podsjećam da njemački ekspert pruža podršku Opštini Ulcinj i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u definisanju optimalnog modela upravljanja Parkom prirode Ulcinjska solana i implementaciji mjera zaštite ovog područja, ali i da imamo kontinuirano ekspertsku podršku u okviru koncepta Natura 2000", dodala je Novaković Đurović.

Ona je Veberu, kako se navodi, saopštila da može da očekuje otvorenost i transparentnost u saradnji, sa čime se ambasador Njemačke usaglasio, napominjući da će Njemačka nastaviti da pruža kontinuiranu podršku na ekspertskom i tehničkom nivou.

Takođe, saopštio je da je Njemačka spremna da pruži Crnoj Gori dodatnu finansijsku podršku za realizaciju projekata kojima bi se doprinijelo zaštiti i očuvanju životne sredine, a samim tim i ispunjavanju mjerila iz veoma zahtjevnog Poglavlja 27.

Na sastanku je, dodaje se u saopštenju, razgovarano i o temama energetske efikasnosti.

Kako se navodi sastanku su prisustvovali Ljubiša Pavićević, v.d. generalnog direktora Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene i Kristof Brojnih, zamjenik šefa misije.

Bonus video: