Dukaj: Saradnja zemalja Zapadnog Balkana izuzetno značajna, posebno na polju digitalizacije

"Makedonska iskustva u oblasti digitalnih javnih usluga primjer dobre prakse, pa u narednom periodu treba nastaviti sa saradnjom u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima"

1728 pregleda 0 komentar(a)
Trpkoski i Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave
Trpkoski i Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave

Regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana (WB6), posebno na polju digitalizacije, izuzetno je značajna, što potvrđuju zajednički sporazumi u oblasti rominga i sporazum između Crne Gore i Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju elektronskih usluga povjerenja, potpisan 2019. u Podgorici, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj nakon sastanka sa ambasadorom Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajlom Trpkoskim, navodi se u saopštenju ovog vladinog resora.

"U skladu sa tim, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno učestvuju u promociji regionalne saradnje, kao i razmjeni informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način, dajući prioritet prekograničnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja", kazao je Dukaj.

Dukaj je, navode, Trpkoskog upoznao sa prioritetima u budućem radu Ministarstva javne uprave, koji je orijentisan ka građanima, kao i o vizijama digitalizacije i reforme javne uprave i ukazao da su makedonska iskustva u oblasti digitalnih javnih usluga primjer dobre prakse, pa u narednom periodu treba nastaviti sa saradnjom u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima.

Trpkoski je istakao da će Sjeverna Makedonija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na svim nivoima, a posebno u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata.

"Kako bismo doprinijeli snažnijem digitalnom razvoju naših zemalja", kazao je Trpkoski.

Bonus video: