Rašid u minusu čekajući dozvolu da gradi

Kompanija palestinskog biznismena, koja gazduje zemljišnim kompleksom od pet hektara u podnožju brda Košljun, nagomilala je gubitak od čak 14,3 miliona eura

7182 pregleda 2 komentar(a)
Atraktivno zemljište na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Budva heights”, palestinskog biznismena Muhameda Borhana Rašida, ponovo je prošle godine poslovala u minusu od 24.000 eura. Kompanija koja gazduje zemljišnim kompleksom od pet hektara u podnožju brda Košljun naspram rta Zavala na samom ulazu u Budvu, kako stoji u finansijskom iskazu u koji su “Vijesti” imale uvid, nagomilala je gubitak od čak 14,3 miliona eura

U posljednjem finansijskom iskazu koji je izvršni direktor Majed M.K. Shqirat dostavio Upravi prihoda i carina, vrijednost zemlje na Košljunu ostala je nepromijenjena i iznosi 8.090.000 eura.

Firma je prijavila da ima dugoročne kreditne obaveze od 25,9 miliona eura, ali kao i ranijih godina nije prijavljeno da je imala prihode.

Kompanija je u maju prošle godine promijenila vlasničku strukturu. Naime, iz hotela “Grad palace” u Amanu, glavnom gradu Jordana, vlasnici atraktivnog zemljišnog kompleksa u metropoli turizma, preselili su se u grčku prijestonicu Atinu, gdje je sada adresa većinskog vlasnika od 75 odsto firme “Outreach net tours single member private company”.

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, Rašid je zadržao četvrtinu akcijskog kapitala.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid je do aprila 2019. bio stoodstotni vlasnik, ali od tada u vlasničku strukturu ulazi kompanija “Saint George company”. “Budva Heights” se ranije zvala “Monte mena investments”, na čije se ime do prije godinu i po vodila parcela u Budvi.

Firma je u maju prošle godine uputila urgentni zahtjev tadašnjem ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da im taj vladin resor izda Urbanističko tehničke uslove (UTU) za zemlju koju posjeduju u podnožju brda Košljun, jer imaju namjeru da grade.

Oni su se požalili da su pune dvije godine bili ignorisani od Vlade Duška Markovića koja nije odgovarala na dopise i njihove molbe. Nakon što je došlo do promjene zakonskih rješenja, od ministra Mitrovića, koji ima tu mogućnost, tražili su da im izda UTU i time omogući da realizuju investiciju vrijednu najmanje 50 miliona eura - gradnju hotelskog kompleksa.

Iako je zahtjev upućen praktično prije godinu, Vladin resor im nikada nije izdao dokument.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije deceniju i po, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, da bi se na kraju preimenovala u “Budva heigthts”. Rašidova firma “Monte Mena investments” uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još 2007. preko svoje firme “Pioneer investments”, za 20 miliona eura. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, koja je do prije godinu bila u vlasništvu podgoričke kompanije “Global Montenegro”, predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Rašid je te 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena” 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adria development banka je prodala Skočiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG. Zemlja na Skočiđevojci sada je u vlasništvu kiparske firme “K.D.P. Promotion and Investments Limited”. Kiparskoj kompaniji glavni državni arhitekta dao je saglasnost na idejno rješenje turističkog kompleksa, što je izazvalo revolt mještana.

Za Rašidom je, dok je po Crnoj Gori važio za najprimamljivijeg investitora te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijated pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Zbog Košljuna opštinari završili u zatvoru

Jedna od trgovina Rašida u Budvi, neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadrata zemlje od firme SP "Luna", Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvljajući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opština da bi istu zemlju, par mjeseci kasnije, preprodao Rašidovoj firmi "Peeonir investment" za nevjerovatnih 11,1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP "Lune", ostavljajući im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere "Košljun", zbog koje su pravosnažno osuđeni opštinski funkcioneri, te odležali zatvorske kazne.

Bonus video: