Vuković: U NP Prokletije zbog probijanja puta oboreno 270 stabala

"Cijeli kilometar puta je probijen teškim mašinama koje su osim stabala preturile i veće količine zemlje što dodatno urušava ekosistem u inače zakonom zaštićenoj prirodnoj zoni"

13082 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Green Home
Foto: Green Home

Nevladina organizacija "Green Home" saopštila je da je 270 većih i manjih stabala oboreno, srušeno, polomljeno ili iščupano prilikom probijanja puta kroz Nacionalni park Prokletije u mjestu Grebaja, prije nekoliko dana.

U saopštenju koje potpisuje izvršna direktorica NVO Green Home Azra Vuković, se navodi da su dodatno potkopana brojna stabla koja su u riziku od urušavanja.

"Razmjere izvedenih radova i velika šteta koja je napravljena dodatno potvrđuju da su za realizaciju ovoga "posla" bili potrebni dani. Cijeli kilometar puta je probijen teškim mašinama koje su osim stabala preturile i veće količine zemlje što dodatno urušava ekosistem u inače zakonom zaštićenoj prirodnoj zoni. Izostanak pravovremene reakcije nadzornika, službe zaštite i uprave u odnosu na obim izvedenih radova i štetu koja je napravljena u nacionalnom parku Prokletije, samo dodatno potvrđuje uzaludnost postojanja ovog javnog preduzeća. Stoga je neophodno hitno pristupiti utvrđivanju krivice, procesuiranju odgovornih lica kao i sanaciji terena", navela je Vuković.

Bonus video: