"Zaslužni" ostali praznih ruku

Poništen oglas i odluka Komisije od kraja 2020, kojom je 39 profesora i 59 zaposlenih koji pripadaju neakademskom osoblju trebalo da riješi uslove stanovanja. Za te svrhe, tada je bilo opredijeljeno oko 900.000 eura

34316 pregleda 11 komentar(a)
UO odlučio da treba poništiti oglas i odluku: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
UO odlučio da treba poništiti oglas i odluku: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Komisija za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i rješavanje stambenih potreba na Univerzitetu Crne Gore (UCG) dodjelom kredita poništila je oglas, ali i stavila van snage odluku od kraja 2020. godine, prema kojima je 39 profesora i 59 zaposlenih koji pripadaju neakademskom osoblju trebalo da dobiju do 10.000 eura.

To je nedavno objavljeno u Biltenu UCG.

Među dobitnicima povoljnih kredita za poboljšanje uslova stanovanja, prema rang-listama koje su “Vijesti” ranije objavile, bili su tadašnji čelnici UCG, a većina njih je stanove dobila upravo od te državne visokoškolske ustanove.

Prema novoj odluci Upravnog odbora UCG, to upravljačko tijelo prihvatilo je predlog rektora Vladimira Božovića o nužnosti utvrđivanja drugačije politike rješavanje stambenih potreba u toj ustanovi “po mjeri zaposlenih”.

”...Kao i na jačanju aktivnosti za povećanje priliva sredstava u Fondu za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG i obezbjeđenje stambenog prostora izgradnjom i na drugi način, u skladu sa zakonom. Nalaže se Komisiji za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i rješavanje stambenih potreba na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita) da donese odluku o poništenju oglasa i odluke od 2. novembra 2020. sa svim posljedicama koje su proizveli... Zadužuje se rektor UCG da, uz podršku stručnih radnih tijela UO, do kraja 2022. pripremi i dostavi predlog nove strategije za zadovoljenje stambenih potreba zaposlenih na UCG, sa predlogom normativnih akata za regulisanje ove oblasti, na temelju detaljnog sagledavanja realnih potreba, za svaku kategoriju osoblja posebno”, stoji u odluci UO od 6. maja.

Prema odluci koja je sada stavljena van snage, iznos sredstava opredijeljen za akademsko osoblje je 480.000, a za neakademsko 320.000 eura.

”Saglasno Planu za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG, dodjelom novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambene potrebe i dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja (Bilten UCG br. 480/19, 482/19, 487/20), maksimalan iznos novčanih sredstava koji se može dodijeliti zaposlenom je 10.000 (deset hiljada eura) u bruto iznosu. Ukupan iznos sredstava opredijeljen za ovu namjenu, za akademsko/naučno osoblje sa akademskim/naučnim zvanjem je 480.000 (četiri stotine i osamdeset hiljada eura). Za podnosioce zahtjeva, koji ostvare pravo na dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, Komisija će po konačnosti rang-liste donijeti pojedinačne odluke o iznosu novčanih sredstava na koji je podnosilac zahtjeva ostvario pravo”, stoji u odluci objavljenoj na sajtu UCG, a koja se odnosi na akademsko osoblje.

Prvi na rang-listi akademskog osoblja bio je tada prvi čovjek UCG - tadašnji predsjednik UO Duško Bjelica. On je 2006. dobio trosoban stan odlukom tadašnjeg rektora Ljubiše Stankovića, ali je kasnije saopštio da je za to ustupio svoj manji stan UCG.

Potpunu dokumentaciju i mjesto na rang-listi zaslužio je i direktor Istorijskog instituta Radoslav Raspopović, koji je 2006. takođe dobio trosoban stan od UCG.

Trosobne stanove 2006. godine, a ukinutom odlukom i kredit za poboljšanje uslova stanovanja, dobili su i dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović, dekanica Građevinskog fakulteta Marina Rakočević, dekanica Metalurško-tehnološkog fakulteta Mira Vukčević, redovna profesorica Biotehničkog fakulteta Snježana Hrnčić, te redovni profesor Mašinskog fakulteta Vladan Ivanović.

Trosobni stan prije 14 godina, a onda krajem 2020. i sredstva za renoviranje, dobili su i redovni profesori na Prirodno-matematičkom fakultetu Nataša Raičević, Žana Vukićević Kovijanić i Žarko Pavićević, te redovni profesori Elektrotehničkog fakulteta Gojko Joksimović, Vladan Vujičić, Igor Đurović i Radovan Stojanović, redovni profesor Mašinskog Vladimir Pajković, kao i redovni profesori Biotehničkog fakulteta Slavko Mirecki i Aleksandar Odalović.

Stan od 103 metra kvadratna 2006. dobila je Bosiljka Cicmil Vuković, koja je krajem 2020. bila prva na rang-listi stručnog, odnosno neakademskog osoblja.

Uslove stanovanja, na osnovu ukinute odluke, trebalo je da poboljšaju i pojedini profesori koji su 2006. dobili manje stanove ili kredite.

Radi se o redovnoj profesorici Biotehničkog fakulteta Đini Božović, redovnoj profesorici Ekonomskog fakulteta Svetlani Rakočević, redovnim profesorima Pravnog fakulteta Gordani Paović Jeknić i Draganu Radonjiću...

Uslove stanovanja prvi put iz Fonda trebalo je da poboljšaju docentkinja na Pravnom fakultetu Draginja Vuksanović Stanković, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Boris Vukićević, redovni profesor Pravnog fakulteta Vladimir Savković...

Prema tadašnjem Pravilniku, novčana sredstva se dodjeljuju za poboljšanje uslova stanovanja - za period do 10 godina, odnosno do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona, a korisnik je u obavezi da vrati Univerzitetu najmanje 30 odsto dodijeljenih sredstava.

U dokumentu je precizirano da se “pod poboljšanjem uslova stanovanja podrazumijeva izvođenje radova na zgradi, odnosno stanu, kao što su: popravka ili zamjena vitalnih djelova zgrade (krov, temelj, fasada, instalacije, izolacije, i slično), kao i ostali radovi koji se izvode u cilju poboljšanja kvaliteta življenja”.

Pravo na dodjelu sredstava, prema Pravilniku, ima zaposleni sa riješenim stambenim pitanjem, ako “dostavi dokaz da stanuje u zgradi starijoj od 20 godina ili, ako stanuje u zgradi čija je starost do 20 godina, dostavi premjer i predračun planiranih radova za poboljšanje uslova stanovanja, sačinjene od ovlašćenog subjekta”.

Bonus video: