Bivši radnici "Vektra nord" prozivaju državu za dug

Oni su zatražili od premijera Dritana Abzovića da država “konačno obrati pažnju na njihove probleme”

4589 pregleda 4 komentar(a)
Fabrički krug nekadašnje “Impregnacije”, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrički krug nekadašnje “Impregnacije”, Foto: Dragana Šćepanović

Bivši radnici preduzeća “Vektra nord” zatražili su od premijera Dritana Abzovića da država “konačno obrati pažnju na njihove probleme, koji traju godinama”.

U otvorenom pismu, predstavnici oko 25 radnika navode da smatraju da je država, nakon prodaje imovine preduzeća privatniku i nakon završenog stečaja, njihov dužnik.

Podsjećaju da Privredni sud prilikom stečaja nije uračunao u prioritet zarade koje im je ostao dužan poslodavac Dragan Brković, već ih je “stavio na drugo mjesto”.

Potpisnici upozoravaju da im je preostalo da s porodicama izađu i blokiraju magistralu jer, objašnjavaju, trpe godinama nepodnošljivu nepravdu.

U Brkovićevo preduzeće stečaj je uveden 2018. rješenjem Privrednog suda. Bivši radnici su prijavili svoja potraživanja, a sud konstatovao da stečajni dužnik nema imovinu za formiranje stečajne mase.

”Vektra nord” je nastala nakon što je kolašinska “Impregnacija” Brkoviću prodata za oko 2,83 miliona eura. U aneksu ugovora između stečajnog dužnika i “Vektre Montenegro” iz avgusta 2008. piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1,07 milona eura, u skladu sa zaključkom Vlade od 28. decembra 2007.

Od kupovine, pa sve do 2018. godine, podsjećaju radnici premijera, imovina “Impregnacije” nije prevedena na “Vektra nord”.

Smatraju da je i to smišljeno rađeno, da bi se izbjegle brojne obaveze njihovog bivšeg poslodavca.

Nakon zaključenog stečaja, imovina je prodata drugom privatniku, ali ni od tog novca nijesu izmirena potraživanja radnika.

”Zbog toga smatramo da je sada država, a ne Brković, naš dužnik. Ostaje nejasno kako se moglo desiti da je nedavno prodata novom vlasniku za, prema našim nezvaničnim podacima, 900.000 eura, a da se nas niko nije sjetio. Dražavu, a ne samo Brakovića, smatramo sada odgovornom za stanje u kojem smo”, upozoravaju Kolašinci.

Podsjećaju da je Osnovni sud 2016. godine donio presudu u korist radnika, čija su potraživanja prema poslodavcu tada iznosila 24 zarade i pripadajuće doprinose.

Bivši zaposleni u Brkovićevom preduzeću napisali su premijeru i da se tada nije mogla izvršiti presuda zbog blokade računa “Vektra Montenegro”. Naime, sud je odlučio da se presuda izvrši sa računa te firme, a ne sa računa “Vektre nord”, na kojem je, prema informacijama radnika, bilo novca.

Podsjećaju da potražuju oko 60 zarada, te neuplaćene dopriniose za pet do osam godina, zavisno o kojem je radniku riječ.

”Pozivamo državu da ispita sve neše sumnje koje se odnose na kupovinu ‘Impregnacije’, ali poslovanje i uvođenje stačaja u ‘Vektra nord’, kao i prodaje imovine. Takođe, upozoravamo na svoje sumnje o nezakonitoj sprezi Privrednog suda i stečajnih upravnika u ovom slučaju, a sve na štetu države i zaposlenih”, poručuju Abazoviću bivši radnici.

Predstavnici radnika tvrde i da je značajan dio imovine bivše “Impregnacije” Brković prodao. Najveći dio opreme, sumnjaju, izvezen je ili prodat Željezari.

Navode i da Brković nikada nije realizovao ni socijalni ni investicioni program, na šta se obavezao kada je kupio “Impregnaciju”.

Kažu da nije bilo ulaganja, a da su zarade počele da kasne 2010. godine.

Abazovića podsjećaju da su u januaru ove godine bili na razgovoru kod tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i predočili mu situaciju u kojoj se nalaze, ali i sumnje na nezakonite i koruptivne radnje na štetu i države i radnika.

”Zaključeno je da se izvještaj sa sastanka i preuzeta dokumentacija od bivših radnika dostavi Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na uvid i dalje postupanje. Takoće, podsjećamo Vas da smo se i vama, dok ste bili potpredsjednik, obraćali i da su sa nama na istu temu razgovarali vaši savjetnici”, poručili su radnici Abazoviću.

Zaključuju kako je “krajnje vrijeme da država razotkrije istinu” oko prodaje ‘Impregnacije’, poslovanja, stečaja i prodaje ‘Vektra nord’” i da pravda “konačno prema zaposlenima bude zadovoljena”.

Bonus video: