Porodica Fest okupio veliki broj roditelja

Za porodice je organizovan program sa preko 70 sadržaja

2042 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Udruženje Roditelji
Foto: Udruženje Roditelji

Više desetina hiljada roditelja i djece iz više gradova Crne Gore, kako je saopšteno iz Udruženja Roditelji, proslavilo je u subotu u parku ispred dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici, Međunarodni dan porodice u toku četvrtog izdanja festivala roditeljstva, Porodica Fest.

Ovaj praznik u svijetu se obilježava 15. maja.

Za porodice je organizovan program sa preko 70 sadržaja.

Otvarajući Festival zamjenica gradonačelnika Glavnog grada, Slađana Vujačić je kazala da je važno da postoje događaji koji pružaju kvalitetne sadržaje za djecu i roditelja kao i da se lokalna uprava trudi da povećanjem broja parkova i igrališta obezbijedi što više prostora da članovi porodice provode vrijeme u napolju.

Građanima je poručila da iskoriste trenutke koje im pruža Porodica Fest, festival koji slavi radost zajedničkih trenutaka koji nam često nedostaju.

Oko 60 učesnika je za mališane pripremilo kreativne, edukativne i sportske aktivnosti kao i zabavne sadržaje.

Festival je započeo tradicionalnom promenadom malih biciklista koju je organizovala nevladina organizacija Biciklo.me.

U atrijumu ispred dvorca bio je organizovan raznovrstan zabavni program. U prvom dijelu programa nastupio je dječiji hor "Zvjezdice", ansambl Gradskog pozorišta Podgorica sa lutkarskim performansom „Lutka i njen svijet“ , zatim solisti škole pjevanja „D-moll“, pjevačica Nina Žižić, plesna škola „Beauty“ i učenici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“. Tokom drugog dijela programa nastupe su imali centar „Don Bosko“, čiji su polaznici održali cirkusku tačku i radionicu, zatim plesači plesne škole „Art Viva Dance“, učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, koji su izveli predstavu „Naopačka priča“, zatim plesni klub „Sonrisa“, a na kraju programa organizovan je bioskop na otvorenom, u saradnji sa Fimskim centrom Crne Gore.

Tokom programa održano je preko 70 kreativnih, edukativnih i sportskih radionica i aktivnosti u okviru 11 tematskih zona.

U okviru Umjetničke zone sadržaje su organizovali: Igračkoteka i razvojni centar, studenti i profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti, muzičarka Milica Milović, kreativna radionica Srećna saksija, škola crtanja Van Gogh i Moj Imaginarijum.

U Naučno-istraživačkoj zoni program su organizovali Fondacija za promovisanje nauke PRONA i učitelj Sava Kovačević sa učenicima odjeljenja II-2 iz OŠ „Oktoih“.

U Zoni edukacije i zabave sadržaje su organizovali Centar za zaštitu i proučavanje ptica, animatori Rent a party, Ples uma, biolog Aleksandar Perović, Marina Bokan, Žarko Žabac i klub mladih istraživača OŠ „Radojica Perović“ sa nastavnicama Mirjanom Popović i Bojanom Miranović.

U okviru Čitalačke zone sadržaje su organizovali Čigralište i KS Art Viva Dance, a tokom dana je bila postavljena i otvorena biblioteka knjiga Igračkoteke i razvojnog centra.

Porodica Fest
foto: Udruženje Roditelji

U Zoni zdravlja sadržaje su organizovali Glavni grad i Kuća Zdravlja kao i Odsjek za stomatologiju Medicinskog fakulteta Podgorica.

U Sportskoj zoni sadržaje su organizovati Sonrisa, Sportsko rekreativno društvo korektivne gimnastike „M&M Iskra“ Podgorica, S3 školica sporta, Akademija plesa Podgorica, GK „Enigma“ Podgorica, rvački klub „Perjanik“, karate klub „Podgorica“ i ŽOK „Morača“.

U Izviđačkoj zoni Savez izviđača Crne Gore je organizovao izviđački dan.

U okviru zone Udomi me NVO „Kuća životinja“ je organizovala udomljavanje štenaca i pormociju odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima dok je NVO Ruka šapi organizovala edukativnu radionicu u popodnevnom dijelu programa.

NTC Centri Crne Gore organizovali su brojne sadržaje u NTC zoni dok je u okviru Eko zone sadržaje pripremila Asocijacija eko vrtića.

U parku je tokom cijelog dana bila postavljena i Piknik zona u kojoj su posjetioci odmarali od brojnih aktivnosti u parku i uživali u porodičnom druženju u prijatnoj hladovini.

Osim programa u atrijumu i u zonama, u parku je održan i proljećni maskenbal mališana iz PPU „Maša“, a gosti festivala bili su i vatrogasci Službe za zaštitu i spašavanje Podgorica.

Posjetiocima su se predstavitli SportsStar, Tosama, Amicus Pharma, BrainOBrain, Ecoegg Crna Gora, Twistshake, Neregelia, Osmi Red-D, Cooding Giants, Asocijacija Eko vrtića (PPU Eko vrtić Bambino, PPU Dodo, PPU Zvjezdice), Helen Doron, Mljekara Srna, Glosarij, Nativa, Party Time, Stirodekor&Miona Dekoracije, Plus Mne, Argeta Junior, Leader Kids, Pametni Koraci, PPU Maša, Azeta Bio, Kidsmartbox i Angie&me.

"Prezadovoljni smo kako je sve proteklo i presrećni što je toliki broj porodica bio na okupu, zajedno provodeći kvalitetno vrijeme u prirodi. Posebno nas je ispunilo srećom što smo vidjeli zadovoljstvo na njihovim licima, a uputili su nam i brojne pohvale i izrazili želju da ovakve događaje organizujemo više puta godišnje. Zajedno sa svim učesnicima juče smo pomjerili granice i želimo da se zahvalimo svima koji su doprinijeli tome. Do sljedećeg druženja u prirodi", poručili su iz udruženja Roditelji.

Bonus video: