Pogled s mosta kvari sliku Kolašina

Urbanistički autentičan centar grada, uređene travnate površine, mnogo cvijeća i drveća, donekle će popraviti vizuelni utisak gostima koji u Kolašin stignu Mojkovačkom ulicom

28017 pregleda 10 komentar(a)
Ulaz u grad, Foto: Dragana Šćepanović
Ulaz u grad, Foto: Dragana Šćepanović

Već decenijama oronuli i nezavršeni turistički objekat zarastao u korov i visoku travu, neugledni parking sa teretnim vozilima, nekoliko zapuštenih i dotrajalih građevina, dvije-tri sklepane od lima ili dasaka, odložena drvena građa, stare metalne konstrukcije i desetine metara zarđale i polusrušene ograde... - prva je slika koju turisti vide na ulazu u Kolašin - sa mosta preko Tare, ispod Bablje grede.

I dalje putem slijede prizori koji ne bi trebalo da postoje u turističkom mjestu - nezavršena autobuska stanica, na koju autobusi rijetko svraćaju, a čiji prostor se dijelom koristi kao skladište građevinskog materijala.

U nastavku je lijepi, ali, već dvije godine zatvoreni hotel “Šeraton”, a malo dalje, na suprotnoj strani, lako uočljiva zgrada bivše Regionalne turističke organizacije (RTO), nekadašnji ponos grada i zanimljivo arhitektonsko rješenje, godinama bez namjene i sa vidljivim tragovima nebrige, i na zgradi i oko nje.

Problemi i u centru grada

Urbanistički autentičan centar grada, uređene travnate površine, mnogo cvijeća i drveća, donekle će popraviti vizuelni utisak gostima koji u Kolašin stignu Mojkovačkom ulicom. No, prošlog ljeta, ali i ovih dana, najuže gradsko jezgro “krase” i prekopana Ulica vojvode Mine, građevinske mašine i nezavršeni djelovi trotoara. Radovi na rekonstrukciji te saobraćajnice traju od sredine prošle godine, završetak je više puta prolongiran, sve dok taj neimarski poduhvat nije lani prekinuo snijeg.

Međutim, prije nekoliko dana, sa prvim turistima u međusezoni, u grad je ponovo stigao izvođač radova - da okonča započeto.

Uobičajeno, sa optimizmom, ali i starim infrastrukturnim izazovima koji često osujete napore turističkih radnika, u gradu dočekuju i predstojeće ljeto.

U Turističkoj organizaciji (TO) kažu da uveliko rade na promociji i pripremi predstojeće sezone. Najavljuju i brojna osvježenja u ponudi, ali su svjesni i problema. Prije svega svojih, jer ta organizacija godinama radi u neuslovnim, skučenim prostorijama, neprimjernim za grad koji pretenduje da bude i zimski i ljetnji turistički centar.

Radovi u centru
Radovi u centrufoto: Dragana Šćepanović

”Mi u TO Kolašin se trudimo da predstavimo naš grad na najbolji mogući način i svjedoci smo da je Kolašin postao atraktivna zimska i ljetnja turistička destinacija. Siguran sam da službe u čijoj je nadležnosti uređenje grada daju svoj maksimum, a svakako bi trebalo uložiti dodatne napore kako bi Kolašin spremno dočekao ljetnju turističku sezonu. Istakao bih i problem kancelarija TO Kolašin, jer objekat u kojem se nalazi trenuta kancelarija jedva da ispunjava minimum uslova za rad i ne predstavlja na pravi način Kolašin kao turistički centar. Zgrada bivše RTO, u koju je bilo planirano premještanje kancelarija, i dalje čeka na rekonstrukciju”, kaže za “Vijesti” direktor TO Aleksanadar Vlahović.

Turisti često hvale čistoću i cvijeće

Svoj maksimum, kažu, daju i u Komunalnoj policiji. Načelnica te službe Ana Đoković Šćepanović objašnjava da objekti kakav je onaj na samom ulazu u grad nijesu u nadležnosti Komunalne policije. Time bi, objašnjava ona, trebalo da se bavi Građevinska inspekcija.

”Izuzetnu brigu posvećujemo čistoći i načinu odlaganja smeća. Nadzor se obavlja svakodnevno. Može se desiti da neko odloži otpad pored kontejnera, ali se trudimo da odmah reagujemo. Sad kreće i akcija uređenja privatnih dvorišta. To se, naravno, odnosi i na Mojkovačku ulicu. Započeto je farbanje ograde na mostu na ulazu u grad”, objašnjava ona.

Trud Komunalnog preduzeća vidljiv je na svakom dijelu gradskog centra. Košenje trave, održavanje cvijeća za koje je zadužena Kolašinka Gordana Bulatović, pranje ulica… - svakodnevni su poslovi zaposlenih u tom preduzeću.

Turisti to često i primjećuju i hvale.

U lokalnoj upravi tvrde i da će rekonstrukcija ulice i dijela centralnog gradskog trga biti uskoro završeni, jer je, kako ističu, okončano oko 90 odsto planiranog posla.

Neuređeni dio dočekuje turiste
Neuređeni dio dočekuje turistefoto: Dragana Šćepanović

Vlahović navodi da je u prethodnom periodi fokus bio na promotivnim aktivnostima, pa je turistička ponuda Kolašina predstavljena na specijalizovanim sajmovima turizma u Pragu, Beogradu i Zagrebu.

”Do kraja mjeseca i tokom juna, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijiom (NTO) i ostalim lokalnim turističkim organizacijama, učestovaćemo u regionalnoj ‘Road show’ kampanji, sa planiranim promocijama u većim gradovima u regionu. Imali smo brojne posjete studijskih grupa novinara kao i influensera koji su nas posjetili posredstvom NTO, tako da smo prošle sedmice bili domaćni novinarki britanskog magazina “National Geographic Traveller”, a tokom sljedeće sedmice očekujemo posjetu influensera iz Slovenije, grupe novinara iz Poljske…”, najavljuje on.

Tokom ljeta najavljeno je održavanje većeg broja tradicionalnih manifestacija u Kolašinu, koje će TO podržati. Između ostalog, održaće se Košarkaški kamp, međunaroda biciklistička trka, fudbalski turniri, ultra-trail takmičenje, manifestacija koje će promovisati tradicionalnu gastronomsku ponudu…

Nove pješačke i biciklističke staze

Kolašin je, podsjeća Vlahović, tokom ljetnjih mjeseci atraktivan zbog uživanja u netaknutoj prirodi i aktivnom odmoru. Ubrzo će, kaže on, biti markirane nove pješačke i biciklističke staze i povezane sa seoskim domaćinstvima i eko-katunima.

”Sve je to u cilju kreiranja novog turističkog proizvoda. Urađena je mapa grada sa detaljno opisanim aktivnostima tokom zimske i ljetnje sezone, a imaćemo i aktivnu kampanju putem društvenih mreža. Prema informacijama koje dobijamo od turističke privrede, najave za ljetnju sezonu su dobre”, kaže Vlahović.

Ove godine, bar prema najavama, za ljetovanje u Kolašinu najćešće će se odlučivati domaći, ali i gosti iz regiona, zapadne Evrope i Izreale.

Ostaje i nada da će gosti, zbog svega dobrog što grad i okolina nude, uspjeti da “oproste” štošta što ne dolikuje turističkom mjestu.

Bonus video: