Nikšić dobio socijalnu baštu

Povrće i voće iz plastenika namijenjeno je narodnoj kuhinji, a predviđena je i edukacija đaka

9218 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz bašte, Foto: OŠ
Detalj iz bašte, Foto: OŠ

U dvorištu Osnovne škole “Braća Labudović” u Nikšiću postavljen je plastenik sa osam “zelenih” tornjeva u kojima će se proizvoditi povrće i voće za potrebe narodne kuhinje, kao i za obrazovne svrhe i edukaciju učenika.

Plastenike i “zelene” tornjeve postavili su, u sklopu pilot projekta, Opština Nikšić, NVO “Paradigma”, OŠ “Braća Labudović” i NVO “Izvor života”, koji su potpisali memorandum.

”Ovo je samo jedna od aktivnosti koja je predviđena memorandumom čiji je cilj priprema za uspostavljanje dugoročnog projekta izgradnje sistema socijalnih bašti i razvoja urbanog i socijalnog baštovanstva na prostoru naše opštine”, istakao je sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović.

U stakleniku površine 18 metara kvadratnih postavljeno je osam “zelenih” tornjeva koji će se koristiti za vertikalni uzgoj povrća i voća.

Škola je ustupila na korišćenje površinu od 28 kvadrata, Opština je obezbijedila potrebne količine folije, šljunka, sigurnosne brave, nivelaciju i pripremu terena.

”Volonteri NVO ‘Izvor života’ imaće pristup stakleniku i tornjevima i preuzimaće proizvode dobijene u stakleniku, koji će se koristiti za proizvodnju obroka korisnika narodne kuhinje, a viškovi će biti podijeljeni socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u opštini Nikšić. Nakon tri godine pravilnog i svrsishodnog korišćenja, staklenik će preći u vlasništvo naše škole”, saopštili su iz OŠ “Braća Labudović”.

Staklenici i tornjevi su postavljeni u sklopu projekta “Nova moba” koji realizuje NVO “Paradigma”, u saradnji sa lokalnim partnerima u Crnoj Gori, a finansira ga Ambasada SAD u Crnoj Gori.

Bonus video: