"Sporazum u oblasti životne sredine Crne Gore i Sjeverne Makedonije polazna osnova za razmjenu prakse i iskustava"

"Snažićemo bilateralnu saradnju na tehničkom i ekspertskom nivou kroz formiranje Radne grupe, kako bismo, kroz razmjenu znanja i naučenih lekcija pomogli jedni druge da u što skorijem roku postanemo dio EU porodice”

3052 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MEPG
Foto: MEPG

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović sastala se sa ambasadorom Sjeverne Makedonije Mihajlom Trpkoskim.

Kako je saopšteno iz ministarstva, na sastanku je konstatovano da sporazum o saradnji u oblasti životne sredine između Crne Gore i Sjeverne Makedonije predstavlja značajnu polaznu osnovu za dalje aktivnosti na tom polju, posebno u pogledu razmjene prakse i iskustava u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“U cilju realizacije konkretnih aktivnosti iz Sporazuma, snažićemo bilateralnu saradnju na tehničkom i ekspertskom nivou kroz formiranje Radne grupe, kako bismo, kroz razmjenu znanja i naučenih lekcija pomogli jedni druge da u što skorijem roku postanemo dio EU porodice”, saopštila je Novaković-Đurović, piše u saopštenju.

Trpkoski je, kako navode, istakao da će Sjevernoj Makedoniji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, biti značajno iskustvo Crne Gore u okviru Pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kao i da će regionalni mehanizmi saradnje omogućiti produbljivanje aktivnosti na brojnim poljima.

“Sjeverna Makedonija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, ne samo u oblasti životne sredine, već i na polju planiranja prostora”, izjavio je ambasador Trpkoski, piše u saopštenju.

Trpkoski je tokom sastanka Novaković Đurović uručio poziv za Prespa Forum Dijalogu koji održava u Ohridu u junu ove godine.

Bonus video: