DMEN kreirao aplikaciju "Čuvari šuma": Da sačuvamo od požara i bespravne sječe

Aplikacija omogućava da korisnik pošalje lokaciju, kratak opis sječe, da uradi fotografije ili snimi kratak video, i odluči da li će njegova prijava biti anonimna ili ne

5059 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot Google Play Čuvari Šuma
Foto: Screenshot Google Play Čuvari Šuma

Kako bi sačuvali šume od požara i bespravne sječe, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) kreiralo je aplikaciju „Čuvari šuma“.

„Aplikacija je namijenjena svim savjesnim građanima koji žele prijaviti nepravilnosti u šumarskom sektoru. Dostupna je posredstvom google play store i lako se može prenijeti na android telefon. Aplikacija je napravljena da bi imala široku primjenu i namijenjena je svim ljudima dobre volje, a pogotovo onima koji slobodno vrijeme koriste da bi boravili u prirodnom okruženju i na planinama“, poručili su iz DMEN-a.

Aplikacija omogućava da korisnik pošalje lokaciju, kratak opis sječe, da uradi fotografije ili snimi kratak video, i odluči da li će njegova prijava biti anonimna ili ne.

„Prijava će se naći na mapi koju će analizirati projektni tim. Služiće kao mehanizam informisanja javnosti i nadležnih institucija koje će na jednom mjestu moći da imaju uvid u aktivnosti sječe i adekvatno reaguju. Nadamo se da ćemo svi zajedno uspjeti da pomognemo da se nelegalne aktivnosti smanje i da uživamo u čistom vazduhu i ljepoti koju nam šume pružaju“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Mobilna aplikacija urađena je u okviru projekta „Održivo upravljanje šumama za sve“, koji Društvo mladih ekologa Nikšić realizuje u partnerstvu sa NVO „Župa u srcu“. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore.

Bonus video: