Rađenović: SDT da spremi lisice i za Sveti Stefan

Ako je 1972. godina upisana zlatnim slovima u istoriji hotela, onda je 2007. upisana najtamnijim slovima - tada je Svetac dat u zakup kompaniji “Adriatic Properties”, kaže član Predsjedništva SNP-a Krsto Rađenović

15667 pregleda 11 komentar(a)
Materijala je napretek: Krsto Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Materijala je napretek: Krsto Rađenović, Foto: Vuk Lajović

Ako Specijalno tužilaštvo nastavi kao što je počelo, vrlo vjerovatno možemo doći u situaciju da svi koji su pokušali da unište Sveti Stefan, da ga privatizuju i stave u ograde, lance i žice, završe u lancima, a da dragulj Crne Gore bude slobodan i slobodarski, kao što je to oduvijek i bio.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao član Predsjedništva SNP-a, mještanin Svetog Stefana Krsto Rađenović.

Prema njegovim riječima, ako je 1972. godina upisana zlatnim slovima u istoriji hotela Sveti Stefan, onda je 2007. upisana najtamnijim slovima. Tada je Svetac dat u zakup kompaniji “Adriatic Properties”.

”Adriatic Properties je zaključio ugovor sa Amanom, čije standarde i poslovnu politiku treba da sprovodi tokom zakupa. Iako je praksa u Crnoj Gori bila takva da ni običan kiosk nisi mogao uzeti u zakup da u to nisu bile umiješane kriminalne strukture... naivno se vjerovalo, i to zbog isticanja samog brenda Aman, da je ovaj posao prošao mimo navedenih struktura. Nažalost, brzo je shvaćeno, najprije od mještana... da je Aman samo paravan, a da su stvarni vlasnici i pokretači svih budućih aktivnosti strukture koje su držale okovanom i utamničenom cijelu državu u proteklih 30 godina. Tako su prve investicije navodnih zakupaca bile u ograde, lance i žice, kojima su krenuli da okružuju cijeli prostor... Vidjevši da je došlo zlo vrijeme, kakvo nije bilo ni tokom mnogobrojnih okupacija, mještani su se pobunili i jasno iskazali stav da su i te kako da Sveti Stefan i Miločer budu u službi turizma i opšteg dobra, ali da nisu ni po koju cijenu da to bude bilo čiji privatni posjed... Iluzija da je u eri Mila Đukanovića nešto ovakvo moglo da se da u zakup na zakonit način i u službi opšteg dobra, je razbijena, sve očiglednije je bilo da je Sveti Stefan postao plijen organizovane kriminalne grupe, čije djelovanje će morati da bude predmet tužilačkih i sudskih organa”, istakao je Rađenović.

Ističe da je materijala za navedeno napretek.

”Izgradnja objekata 2010. površine od oko 1.200 kvadrata u parku Svetog Stefana, na teniskim terenima, vršena je bez građevinske dozvole, čime je počinjeno krivično djelo... Podnijete su krivične prijave, a šta se desilo i zašto nije postupano po njima, ostaje da se čeka odgovor. Gradnja u samom hotelu Sveti Stefan je vršena bez dozvole i saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, a imajući u vidu da je hotel Sveti Stefan kulturno dobro od nacionalnog značaja. Bez odobrenja je izgrađen bazen, pokrivena terasa Svetog Stefana, izgrađen plato u blizini crkve...”.

Navodi i da su nelegalno postavljene drvene kuće na početku rive i uz Kraljičinu plažu, mimo Programa privremenih objekata, i da je zabranjen prolazak rivom, mimo potpisanog ugovora.

On kaže da bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi i pitanjem - “kako je došlo do dobijanja dozvola i stvaranja mogućnosti za izgradnju višespratnica i betoniranje miločerskog parka, za što je i profesor Branislav Mitrović izjavio da nisu u skladu sa odabranim konkursnim rešenjem, prilikom čijeg odabira je bio predsjednik komisije”.

”Ko je pripremio teren za privatizaciju hotela Sveti Stefan i hotela Miločer, na način što je izvršio izdvajanje navedenih hotela iz Budvanske rivijere i pustio akcije u prodaju? Ova aktivnost je obustavljena, a nečiji planovi su propali, kada je javnost reagovala i ukazala na kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara, kojim je propisano da se nepokretno kulturno dobro u državnoj svojini ne može otuđiti. Kako je došlo do smanjenja zakupnine sa 1,6 miliona na 1,12 miliona eura, te produženja perioda zakupa hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 godina na 42 godine, a hotela Kraljičina plaža sa 30 na 90 godina, smanjenja zakupnine sa 500.000 na 350.000 eura i omogućavnja izgradnje 126 apartmana, od čega 66 za prodaju, čime se izigrava i obesmišljava tender i nanosi višemilionska šteta državi? Kako je došlo do parcelacije katastarske parcele 1931 KO Sveti Stefan i njene prenamjene? Kako su zakupcu Aneksom XII Ugovora o korišćenju morskog dobra 2020. date parcele u površini od oko 6.000 m2, bez tendera i bez naknade? Kako to da strateški partner koji je uzeo najvredniji dio naše teritorije, ako se pretpostavi da ni ove godine neće otvarati hotele, drži iste već ukupno 16 godina, od čega 8 otvoreno, a 8 zatvoreno”.

Rađenović navodi da je u svemu ovome ulogu imao i nedavno uhapšeni sudija Privrednog suda Blažo Jovanić.

”Po ‘slučajnoj’ dodjeli predmeta u rad, sudiji Jovaniću je došao predmet za određivanje privremene mjere po predlogu Adriatic Properties, koji predlog i usvaja, da bi vijeće Privrednog suda 8. 12. 2021. godine donijelo odluku o ukidanju rješenja kojim je Jovanić odredio privremenu mjeru. Međutim, Jovanić zanemaruje ukidne razloge i istrajava u nezakonitom postupanju, koje je konstatovalo vijeće, i ponovo donosi rješenje kojim se određuje privremena mjera, a državi pričinjava nemjerljiva šteta...”.

Bonus video: