Obilježen vijek postojanja Srednje stručne škole u Bijelom Polju

Od 1947. godine iz te škole izašlo je više od 22 hiljade svršenih srednjoškolaca

2647 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa svečanosti u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Tokom jednog vijeka postojanja Srednja stručna škola u Bijelom Polju je više puta mijenjala mijenjala naziv, programsku strukturu i orijentacije, ali nikada nije prestajala da radi.

To je kazao vršilac direktora te vaspitno-obrazovne-ustanove Vidran Kljajević na svečanosti obilježavanja sto godina postojanja.

Pozdravljajući brojne direktore škola i ustanova i predstavnike Opštine, Kljajević je podsjetio da prvi dokument o školi datira 23. aprila 1922. godine.

“Tada je, po odluci Ministarstva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, na inicijativu Kola srpskih sestara, osnovana Ženska zanatska škola. Ona je radila sve do 1947. godine, kada se osniva Škola za učenike u privredi i zanatstvu i Poljoprivredna škola opšteg tipa. Školske 1953. godine osnovana je Škola za učenike u privredi, a 1968/69. Školski centar, dok 1980. godine dolazi do stvaranja Obrazovnog centra 'Miloje Dobrašinović', koji su činili Gimnazija i Školski centar i tako radi sve do 1991. godine, kada se integriše, i iz njega nastaju tri škole, Gimnazija 'Miloje Dobrašinović', Mještovita srednja škola i Školski centar, dok u januaru 2005. godine dobija sadašnji naziv JU Srednja stručna škola,” kazao je Kljajević.

Prema dostupnim podacima, od 1947. godine do današnjih dana iz te škole izašlo je više od 22.000 svršenih srednjoškolaca sa diplomama trećeg, četvrtog i petog stepena raznih profila i smjerova.

“Taj podatak dokazuje na izuzetan doprinos naše škole ubrzanom mijenjanju kvalifikacione strukture radno sposobnog stanovništva, a time i kuluturnog i društveno- ekonomskog preobražaja Bijelog Polja, koji su ubrzano događao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. U tom periodu burnog industrijskog razvoja Bijelog Polja naša škola je pratila razvoj i prilagođavala nastavne programe tadašnjim potrebama vrlo zahtjevnog tržišta. Da je to uspješno rađeno, potvrđuje i to što je osamdesetih godina u industrijskoj zoni bilo zaposleno 14.000 radnika, od tog broja 74 odsto zaposlenih su bili oni koji su stekli znanje i diploma u našoj školi, tadašnjem Školskom centru”, rekao je Kljajević, dodajući da su svršeni srednjoškolci te škole nalazili posao u metalskoj, kožarskoj, tekstilnoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu.

Sa razvojem bjelopoljske Opštine, istakao je Kljajević, razvijala se i osavremenjivala i ova vaspitno-obrazovna ustanova.

I pored teških teških perioda početkom devedesetih, zbog ratnog okruženja, inflacije,sankcija i NATO bombardovanja, škola nikada nije prestajala da radi.

U znak sjećanja na sve oni koji su utemeljili, radili i izgradili Srednju stručnu školu, prikazan je film o njenom stogodišnjem razvoju.

Za doprinos njenom razvoju zahvalnice su dobili bivši direktor Božidar Ljujić, koji je četvt vijeka bio na čelu te ustanove, i za čije vrijeme je ona, kako je naglasio Kljajević, doživjela veliki procvat, profesor ruskog jezika Rasko Kasumović, koji je iznjedrio 42 generacije, kao i Irena Madžgalj, koja je kao učenik te škole osvojila prvo mjesto na Olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi, 2018. godine.

Velikom jubileju, zbor ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao novi ministar prosvjete Miomir Mijo Vojinović. U ime Opštine proslavi su pristustvovali predsjednica Skupštine opštine Nemša Omerhodžić i potpredsjednik Ernad Suljević. Priređen je i kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali Gradski hor i KUD “Tekstilac”.

Da ova ustanova može da služi na ponos svima svjedoči i njen nastavnik mašinske grupe predmeta Miodrag Furtula, koji radi tri decenije.

"Sto godina rada jedne škole je nešto što je na ovim našim prostorima ostavilo dubokog traga i ogromnog kadra pogotovo u periodu kada je Bijelo Polje imalo jaku industriju i imao izraženu potrebu za tim kadrovima. Vremena su se promijenila, naš grad nije ono što je nekada bio. Naši učenici kao svi sa sjevera odlaze, najviše put inostranstva, međutim, diplome koje su stekli ovdje omogućavaju im kada dođu na zapad i pruža im mogućnost da tamo nađu sasvim solidan posao”, kazao je profesor Furtula.

Bonus video: