Protest ispred RTCG zbog debate o abortusu

Okupljene građanke i građani su kazali da žele da zaštite ženska prava, ističući da se ne može dozvoliti da "strana crkve kontroliše rađanje i sudbine ljudi".

15005 pregleda 83 komentar(a)
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter

Grupa građanki i građana okupila se večeras ispred zgrade RTCG, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, "aspiracija strane crkve da kontroliše i upravlja životima žena".

Večeras se na Javnom servisu organizuje debata na temu "Pravo na prekid trudnoće – Da ili Ne", u kojoj gostuju Slađana Ćorić (Ministarstvo zdravlja), Vojislav Šimun (specijalista ginekologije i akušerstva KCCG), Gojko Perović (protojerej-stavrofor SPC i paroh podgorički) i Paula Petričević (feministkinja, aktivistkinja i profesorica filozofije).

Okupljene građanke i građani, prenosi portal RTCG, su kazali da žele da zaštite ženska prava, ističući da se ne može dozvoliti da "strana crkve kontroliše rađanje i sudbine ljudi".

Oni kažu da je mitroplit Joanikije to nedavno najavio, a Javni servis ovakvim konceptom očigledno i podržao.

Bivša poslanica DPS-a Nada Drobnjak rekla je tokom protesta da buduće generacije žena i djevojka treba da imaju ista prava kao i sadašnje generacije.

"Ovdje sam zbog toga što mislim da žena ima pravo, i mora da ima pravo, da odlučuje o svom tijelu", rekla je Drobnjak.

Okupljeni su nosili transparente "Dalje ruke od mojih jajnika", “Djevojčice, a ne majke”, “Gojko, šta misliš o spirali?”, "Abortirajmo klerofašistički mrak", "Gośa, šta misliš o silovanju?", "Ženi ženino, popu popovo"...

Bonus video: