Lakušić smjenuje Đuraškovića sa mjesta direktora Regionalnog vodovoda

Smjena Đuraškovića događa se nakon višemjesečne loše saradnje Odbora direktora i izvršnog rukovodsta - Lakušića na jednoj strani (kadar Demokratske narodne partije) i Đuraškovića kadra Demokrata

32565 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod
Foto: Regionalni vodovod

Predsjednik Odbora direktora državne kompanije regionalni vodovod Crnogorsko primorje Zoran Lakušić zakazao je za sjutra hitnu elektronsku sjednicu Borda direktora na čijem dnevnom redu je razrješenje aktuelnog izvršnog direktora ovog javnog preduzeća Jospia Đuraškovića.

To je Vijestima potvrđeno u ovoj kompaniji.

Smjena Đuraškovića događa se nakon višemjesečne loše saradnje Odbora direktora i izvršnog rukovodsta - Lakušića na jednoj strani (kadar Demokratske narodne partije) i Đuraškovića kadra Demokrata.

Na dnevnom redu sjutrašnje sjednice je izbor vršioca dužnosti izvršnog direktora.

Upućeni u stanje u ovom preduzeću tvrde da razlog za inicijativu Odbora za razrješenje Đuraškovića u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, u periodu koji je najdelikatniji, možda treba tražiti u sukobu koji već duže vrijeme postoji na relaciji Odbor direktora – izvršni direktor, a u koji se, uključilo i resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kako je Odbor direktora u produženom trajanju donosio odluke koju su, shodno Statutu preduzeća i Zakonu o privrednim društvima, izlazile iz okvira nadležnosti Odbora i zalazile u nadležnost izvršnog rukovodstva, i/ili su bile direktno finansijski štetne za društvo, resorno ministarstvo je dalo sugestiju Odboru da sporne odluke stavi van snage dok se Komisija, koju je formiralo Ministarstvo ovim povodom, ne izjasni po ovim odlukama Odbora, odnosno primjedbama izvršnog direktora.

Jedna od spornih odluka tiče se i inicijative Odbora direktora da se izmjenom nove sistematizacije, koju je ovaj organ, na predlog izvršnog direktora, već usvojio u novembru 2021. godine, uvede i Kabinet Odbora direktora u čijem bi sastavu bilo predviđeno nekoliko pozicija (savjetnik za tehnička pitanja, savjetnik za pravna pitanja, poslovni sekretar, vozač), od kojih neke predstavljaju paralelne organe upravljanja, s obzirom da se ovim poslovima već bave tehnički direktor i rukovodilac pravnog sektora, i u Društvu već postoje zaposleni koji se bave poslovima poslovnog sekretara i vozača.

Izvršni direktor je bio protiv ovakve izmjene sistematizacije iz razloga što bi dodatno angažovanje novih zaposlenih direktno finansijski ugrozilo poslovanje javnog preduzeća i vjerovatno dovelo do negativnog poslovnog rezultata na kraju 2022.. Ova odluka je na predlog resornog ministarstva, stavljena van snage na određeno vrijeme.

Bonus video: