Radović: DPS jeste krivac, ali za pet godina Opština Budva i Vodovod su mogli da spriječe da fekalije ne idu more

Lider budvanskih Demokrata je pozvao Vodovod Budva i opštinski Sekretarijat za investicije da kažu zašto nijesu riješili problem crpne fekalne stanice, kada je odluka o ekspoprijaciji prije godinu i po donijeta

18022 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine je još u martu prošle godine donijela odluku o eksproprijaciji zemlje namijenjenu za gradnju fekalne crpne stanice neposredno uz šetalište u Petrovcu, ali niti je zemlja isplaćena, iako novca ima, niti je projekat uvršten ni u Plan investicija ni u Budžet, pa danas imamo ovakvu situaciju da se kanalizacija izliva u more. Ne možemo poslije pet godina vlasti samo da krivimo one prije nas, mislim da su Opština i Vodovod mogli svako sa svoje strane da učine sve da danas imamo riješen dugogodišnji problem.

To je na današnjoj konferenciji, za novinare održanoj na petrovačkoj rivi, na mjestu gdje se danima izlivaju fekalije u more, kazao novoimenovani lider budvanskih Demokrata i doskorašnji predsjednik parlamenta Krsto Radović.

On je podsjetio da je upravo na njegov predlog kao odbornika Demokrata, i predsjednika Skupštine opštine, prošle godine parlament donio odluku o eksproprijaciji, ali i podsjetio da uprvo zbog toga što projekta crpne fekalne stanice nije uvršten ni prošle ni ove godine u Plan investicija, kao ni u budžet, odbornici te partije nijesu glasali za ova dva ključna dokumenta.

On ne umanjuje krivicu nekadašnje opštinske vlasti predvođene Demokratskom partijom socijalista da je upravo njihovim potezima došlo do problema sa izlivanjem fekalija, ali naglašava da je pet godina bio dovoljan period da se aktuelna gradska vlast pozabavi rješevanjem crne ekološke tačke u Petrovcu, na šta su insistirale Demokrate.

Petrovac
foto: Vuk Lajović

"Podsjećam da je sva ova problematika vezana za crpnu fekalnu stanicu nastala izgradnjom šetališta. U tom nekom vremenu je stara crpna stanica srušena bez ikakve dokumentacije i bukvalno preko noći prenešena na ovu sadašnju lokaciju, koja nije uslovna. I tu vidim odgovornost Vodovoda i kanalizacije Budva za što je urađeno, pa iako je predsjednik Borda direktora, koji je nakon promjene vlasti u Budvi imenovan da vodi to produzeće tražio na uvid tu dokumentaciju, nikada je nije dobio. Međutim, sada nakon pet godina koliko je nova vlast u Budvi, ne možemo se ponašati kao da nijesmo mogli da riješimo ovaj problem“, kazao je Radović.

Naglašava da je u prve dvije godine nakon preuzimanja vlasti u Budvi detektovan problem sa kanalizacijom u Petrovcu.

"Tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović je u saradnji sa Sekretarijatom za investicije odmah reagovao, uređen je ispust u more u dužini od 300 metara, što je bio prvi prioritet. Drugi prioritet je bila izgradnja ove crpne fekalne stanice što do dana današnjeg nije realizovana. Prošle godine je parlament usvojio moj predlog o eksproprijaciji zemlje za fekalnu stanicu. Pitanje je zbog čega to do dana današnjeg nije spovedeno, zašto kada znamo da ovo pitanje nije stavljeno u Plan investicija i budžet ni za prošlu ni ovu godinu. Dakle, odgovorni za to se moraju prepoznati, ja neću prstom danas upirati u bilo koga, ali prebacivati odgovornost da je neko kriv prije šest- sedam godina, mi smo mogli riješiti ovaj problem, nije u redu i da moramo shvatiti sami greške“ naglasio je Radović.

On je pozvao Vodovod Budva i opštinski Sekretarijat za investicije da kažu zašto nijesu riješili problem crpne fekalne stanice, kada je odluka o ekspoprijaciji prije godinu i po donijeta.

"Priča se o nekim velikim planovima o ne znam čemu, a ne može se riješiti nešto za šta postoji rješenje. Odluka o eksproprijaciji je trebala samo da se sprovede, vlasnik zemlje, kompanija Euromix trade „ isplati i izgradi crpna fekalna stanica. Zašto to nije urađeno ne znam. Vjerujem da će svi biti svjesni svojih grešaka, ne može se stalno prebacivati odgovornost jedni na druge, jer u konkretnom ovom slučaju definitivno je zakazala Opština Budva, a posebno Vodovod i kanalizacija", zaključio je Radović.

U čiji džep je otišlo četiri miliona sa šetališta?

Radović se osvrnuo i na odluku Specijalnog državnog tužilaštva u slučaju afere petrovačko šetalište, navodeći da se ne zna u čiji džep je otišlo četiri miliona eura.

"U medijima vidimo na koji način je volšebno završn ovaj slučj., Imate priliku da vidite, na šta smo ukazivali da je izgradenja javnog toalet preplaćena i ako to tužilaštvo nije vidjelo, šta možemo očekivati . Vjerujem, ako je to sada pravno moguće, nakon promjna u tužilaštvu, predmeta biti nanovo sagledan. Kao predsjednik Skupštine opštine sam se nebrijeno puta obraćo vrhovnom državnom tužilaštvu da se dozvoli renoviranje šetališt, jer je istraga bila u toku. Vidite da to šetalište nije ni završno a toliko novca je utrošeno, čak i preplaćeno četiri miliona eura, za koje se ne zna gdje su pošli. Ono što mi kao Demokratska Crna Gora planiramo je da nova gradska uprava, nakon lokalnih izbora, u svoj plan za naredne četiri godine kao jedan od prioriteta unese i izgradnju novog šetališta“, naglasio je Radović.

Bonus video: