LGBT Forum Progres: Crna Gora još bez sistemskog rješenja za probleme LGBTI osoba

"Moraju da postoje jasne, smislene i sveobuhvatne javne politike, koje će definisati sistemska rješenja i u sebi sadržati konkretne mjere i planove sa opipljivim krajnjim rezultatima", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra

2787 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evidentno je da stopa diskriminacije, nasilja i mržnje nije u padu, uprkos činjenici da je Crna Gora ove godine osma u Evropi na Rainbow Europe mapi, koja rangira države prema postojećem zakonodavnom i normativnom okviru. Dakle, iako su pravna akta u našoj državi itekako upodobljena sa međunarodnim standardima, njihova implementacija ostaje skoro pa mrtvo slovo na papiru, na šta ukazuju i svi relevantni međunarodni izvještaji.

To su ocijenili u LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar a povodom 17. maj Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

Kako navode u saopštenju, u domenu obrazovanja postoji značajan prostor za dalji rad i napredovanje, pogotovo imajući u vidu da je kvalitetna reforma obrazovnog sistema potrebna na svim nivoima.

"Kako stvari trenutno stoje, LGBTI osobe gotovo i da ne postoje na nivou osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, odnosno evidentan je nedostatak afirmativnih sadržaja i predmeta koji na naučno utemeljen način obrađuju ovu tematiku. Važno je da ukažemo i na dva istraživanja, jedno koje je LGBT Forum Progres sproveo na Fakultetu političkih nauka i kojim su se analizirali homofobni sadržaji u udžbenicima, a drugo koje je LGBTIQ Socijalni Centar sproveo među nastavnicima/ama i nastavnim osobljem u srednjim školama na sjeveru Crne Gore analizirajući njihove stavove o LGBTI tematici, čiji rezultati potvrđuju potrebu za reformama", navode u saopštenju.

Kako dodaju, da bi mogli da se rješavaju ključni problemi ne samo LGBTI osoba, već i šire društvene zajednice, moraju da postoje jasne, smislene i sveobuhvatne javne politike, koje će definisati sistemska rješenja i u sebi sadržati konkretne mjere i planove sa opipljivim krajnjim rezultatima.

"Sistemska podrška mora da postoji, ne samo za vitalne servise za LGBTI osobe – Sklonište i SOGI centar – već i u širem smislu, na nivou svake institucije. Kada posmatramo kontekst ljudskih prava LGBTI osoba, onda jasno možemo da sagledamo da je postojeća nacionalna LGBTI strategija prevashodno lista lijepih želja koje se u biti mogu veoma teško realizovati na kvalitetan način u periodu njenog trajanja. Stoga očekujemo od nove Vlade Crne Gore da pristupi reviziji ovog dokumenta i njenoj suštinskoj izmjeni, kako bi krajnji rezultat bila jasna i čvrsta državna politika, koja će reformske procese da povede naprijed", naglašavaju u ovim NVO.

Bonus video: