Katana da ukine blokadu, kako bi dobili plate

Zaposleni u pljevaljskoj Čistoći protestovali ispred zgrade Poreske uprave i blokirali saobraćaj u Ulici Ivana Milutinovića

3849 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta radnika Čistoće, Foto: Goran Malidžan
Sa protesta radnika Čistoće, Foto: Goran Malidžan

Radnici opštinskog preduzeća Čistoća protestovali su danas ispred zgrade Poreske uprave u Pljevljima, tražeći od načelnika Područne jedinice Eldina Katane da odblokira račun preduzeća kako bi mogli da prime zaradu.

Na kratko su vozilima Čistoće blokirali saobraćaj u lici Ivana Milutinovića, gdje se nalazi sjedište Područne jedinice Uprave Uprihoda i carina u Pljevljima.

Prethodno su radnici održali zbor u krugu preduzeća a potom su prošli ulicama grada. Najavili su i radikalizaciju protesta ukoliko im ne bude odblokiran račun.

Uprava prihoda i carina već skoro mjesec u blokadi drži račun Čistoće zbog neizmirivanja poredkih potraživanja zbog čega zaposleni ne mogu da prime aprilsku zaradu. Račun Čistoće blokiran je na iznos od 415 hiljada eura i do sada je sa računa skinuto preko dvjesta hiljada eura.

Protestu radnika ispred Područne jednice Uprave prihoda i carina u Pljevljima prisustvovao je i direktor Čistoće Saša Ječmenica. On je kazao da su danas predali zahtjev za reprogram poreskog duga i deblokadu računa preduzeća.

"Očekujemo hitnu intervenciju prije svega Uprave prihoda i carina iz Podgorice, jer se radi o jedinstvenom diskriminatornom slučaju gdje je samo jedno preduzeće uvedeno u blokadu i da se drži u blokadi voljom jednog pojedinca", rekao je Ječmenica uz poziv Katani na javno sučeljavanje sa ostalim direktorima komunalnih preduzeća.

Predsjednik Sindikalne organizacije Čistoće Ranko Čolović kazao je da su se na štrajk upozorenja radnici odlučili zbog konstantne blokade računa.

"Smatramo da se blokade računa rade selektivno uprkos tome što je naše preduzeće poslednjih godina ostvarilo značajne upsjehe u poslovanju. Tražimo od direktora Uprave prihoda i carina godpodina Katane da u što hitnijem roku odblokira račun jer ćemo u protivnom morati radikalnim mjerama u zakonskom roku. Ovim putem želim da uputim izvinjenje u ime radnika našim sugrađanima i korisnicima naših usluga zbog nemogućnosti odvoza komunalnog otpada a sve zbog nerazumnih postupaka rukovodstva lokalne Uprave prihoda i carina", rekao je Čolović.

Radnici su juče razgovarali sa Katanom koji im je kako su rekli rekao da podnesu zahtjev za reporogram i deblokadu računa.

Katana je, kako su prenijeli radnici, kazao da će nakon što vidi šta su oni napisali u zahtjevu za deblokadu računa odlučiti da li će i kada odblokirati račun.

Jedan od radnika kazao je da su zaposleni iznenađeni što račun Čistoće blokira Pljevljak zbog čega ne mogu da prime zaradu.

"To je sramota. Imam troje djece kući. Da li direktora zanima da li ona imaju šta da jedu" rekao je jedan od radnika.

Ječmenica je nedavno optužio načelnika Područne jedinice Uprave prihoda i carina u Pljevljima Eldina Katanu za pristrasnost prilikom donošenja rješenja o prinudnoj naplati i od odgovornih u Upravi prihoda i carina zatražio da Katanu izuzmu iz svih predmeta koje se vode protiv Čistoće.

U dopisu upućenoj Upravi prihoda i carina Ječmenica je naveo da je Katana pokrenuo spor protiv Čistoće zbog pada i povrede na javnoj površini a da je dan kasnije blokirao račun preduzeća.

Tvrdi da je, nakon što nije prihvatio vansudsko poravnjanje Katana pokrenuo spor za naknadu štete kod Osnovnog suda u Pljevljima 17.6.2021.godine, a već sledećeg dana nakon podnošenja tužbe, blokira račun preduzeća.

Katana potvrdio je Vijestima da on vodi sudski spor sa Čistoćom oko naknade štete, zbog loma noge na javnoj površini koju Čistoća nije adekvatno održavala tokom zimskih mjeseci, ali tvrdi da to nema nikakvog uticaja na njegovu nepristransost i profesionalno postupanje prilikom naplate poreskih potraživanja.

Rekao je da je i da je prije podnošenja tužbre blokirao račun preduzeća za šta ka kako je istakao postoje dokazi.

Bonus video: