Kvir Montenegro: Ravnopravnost većine ljudi dovedena u opasnost od radikalnih, desničarskih političkih struktura moći

„Dodatno, dvogodišnje značajno zapostavljanje politika važnih za život LGBTIQ zajednice od donosioca odluka rezultiralo je većoj marginalizaciji naše zajednice u društvu, neravnopravnošću i nejednakim pristupom u bavljenju pitanjima ljudskih prava“, kaže se u saopštenju

3459 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Kvir Montenegro
Ilustracija, Foto: Kvir Montenegro

Zapostavljanje politika važnih za život LGBTIQ zajednice od donosioca odluka rezultiralo je većom marginalizacijom te zajednice u društvu, neravnopravnošću i nejednakim pristupom u bavljenju pitanjima ljudskih prava, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Kvir Montenegro.

Iz te NVO su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije , ukazali da je u crnogorskom društvu danas više nego ikada ranije potrebno boriti se protiv svih oblika diskriminacije, stereotipa i predrasuda koje se sve češće mogu vidjeti u javnosti.

Iz Kvir Montenegra rekli su da je ravnopravnost većine ljudi, po različitim osnovama, već dugo vremena direktno dovedena u opasnost od radikalnih, desničarskih političkih struktura moći.

Te strukture, kako su naveli, propagiraju antirodne politike, uz veliku podršku u novcu nepoznatog porijekla i ostalim resursima, a djeluju putem različitih organizacija, institucija i političkih partija.

„Dodatno, dvogodišnje značajno zapostavljanje politika važnih za život LGBTIQ zajednice od donosioca odluka rezultiralo je većoj marginalizaciji naše zajednice u društvu, neravnopravnošću i nejednakim pristupom u bavljenju pitanjima ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Iz Kvir Montenegra su rekli da današnji dan u Crnoj Gori, nažalost, protiče u znaku opasnih diskusija koje direktno ugrožavaju prava žena da samostalno odlučuju o svom tijelu i životu.

„Naše cijelo društvo danas mora poslati ujedinjenu poruku da niko ni na koji način ne smije ograničavati prava žena i LGBTIQ osoba“, ističe se u saopštenju.

Iz Kvir Montenegra ocijenili su da se implementacija usvojenih zakona, koji reguliše oblast LGBTIQ prava, suočava sa mnogim izazovima.

„Praćenje implementacije strateških dokumenata u toj oblasti pokazuje da su državnim institucijama potrebni dodatni kapaciteti i podrška za kvalitetno izvršavanje aktivnosti definisanih akcionim planovima, a da se implementacija tih aktivnosti ne tretira kao još jedna vježba na putu evropskih integracija“, navodi se u saopštenju.

Iz Kvir Montenegra kazali su da su LGBTIQ osobe i dalje svakodnevno žrtve psihičkog i fizičkog nasilja.

Kako su naveli iz te NVO, potražnja za socijalnim uslugama, psihološkom podrškom i pravnom pomoći, kao i ekonomska i socijalna ugroženost LGBTIQ osoba, povećana je zbog pandemije COVID-a 19, ali ne i adekvatna podrška države tim nastalim potrebama.

„Transrodnim ženama i muškarcima onemogućeno je i dalje da dobiju adekvatnu hormonalnu terapiju, a taj period traje skoro četiri godine, što je dovelo do značajnih rizika po njihovo fizičko i mentalno zdravlje“, kaže se u saopštenju.

Pandemija COVID-a 19, kako su kazali iz Kvir Montenegra, dodatno je zakomplikovala naručivanje hormonskih terapija iz susjednih zemalja.

Oni su rekli da je u zdravstvenom sistemu od početka pandemije bilo periodičnih nestašica testosterona, što je rezultiralo neposrednom prijetnjom po zdravlje i dobrobit transrodnih osoba.

Iz Kvir Montenegra kazali su da takav tretman i pristup zdravlju osobama iz zajednice predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima kojima se reguliše pristup zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

„Samim tim, podsjećamo sve građane Crne Gore i donosioce odluka da Ustavom i zakonima garantovana prava ne smiju biti dovođena u pitanje, da je borba za ljudska prava borba svih nas, kao i da borba protiv opresivnih sistema ne smije biti selektivna“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: