Uspjeh učenice iz Bijelog Polja: Usred Moskve najbolja iz ruskog

Takmičenje je bila prava prilika da iskažem svoju ogromnu ljubav prema ruskom jeziku i ruskoj književnosti
130 pregleda 4 komentar(a)
Irena Madžgalj, Foto: Privatna arhiva
Irena Madžgalj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.10.2017. 17:17h

Irena Madžgalj, učenica drugog razreda JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika ''Jezik je put civilizacije i kulture'' u Moskvi. Konkurs je organizovao Institut za kontinuirano obrazovanje u Moskvi i Rossotrudničestvo.

Pravo učešća imali su đaci osnovnih i srednjih škola, studenti, kao i profesori iz cijelog svijeta, svi oni koje spaja ljubav prema ruskom jeziku, ruskoj kulturi i ruskoj književnosti. Irena je u velikoj konkurenciji uspjela da osvoji prvo mjesto. Drugo mjesto osvojio je učenik iz Austrije, a treće mjesto učenica iz Velike Britanije.

“Za konkurs ‘’Jezik je put civilizacije i kulture ‘’ sam saznala sasvim slučajno. Riješila sam da se prijavim i učestvujem. Mnogo sam se obradovala jer sam veliki ljubitelj ovog jezika i sa zadovoljstvom ga učim. Smatram da je ovo takmičenje bila prava prilika da iskažem svoju ogromnu ljubav prema ruskom jeziku i ruskoj književnosti i da na neki način dokažem koliko je ruski jezik značajan", ističe Irena.

Radovi učesnika su objavljeni na forumu Instituta za kontinuirano obrazovanje, kao i na brojim društvenim mrežama kao što su Vkontakte, Adnoklasniki, Fejsbuk i drugi.

“Čast mi je bila da predstavljam svoju Srednju stručnu školu, svoj grad, kao i državu na ovako značajnom takmičenju. Moram priznati da mi ova diploma zaista mnogo znači. Na neki način, ovo je dokaz mog truda i rada, kao i velike ljubavi prema najljepšem jeziku na svijetu. Spremanje za ovaj konkurs mi nije teško palo, jer grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svijet ruske književnosti i ruske kulture, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja. Moj mentor bio je Rasim Kasumović'', kaže Irena.

‘’Irena je osim ove nagrade, osvojila drugo mjesto na Prvom međunarodnom festivalu "Florika Štefan i treće mjesto na 11. međunarodnom festivalu "Duško Trifunović" poezije i proze za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina. Njen mentor bio je profesor Veljko Dedejić. “Ova školska godina je za mene odlično počela. Nastaviću da se takmičim na brojnim takmičenjima i konkursima iz mnogih oblasti”, kaže ona.

Bonus video: