Pripreme za otvaranje autoputa Bar-Boljare: Nabavljena tunelska vatrogasna vozila

Vozila su višenamjenska, te osim najsavremenije opreme za gašenje požara i spašavanje iz saobraćajnih udesa, posjeduju banku vazduha, koja omogućava rad vozila u zadimljenim uslovima, evakuaciju i spašavanje putnika iz ugroženih područja

15955 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Monteput
Foto: Monteput

U toku priprema za otvaranje autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, isporučena su dva specijalna tunelska vatrogasna vozila sa najasavremenijom opremom.

Isporuka vozila je izvršena shodno ugovoru zaključenom između Monteputa i preduzeća Ljetopis Automotive.

Vozila su višenamjenska, te osim najsavremenije opreme za gašenje požara i spašavanje iz saobraćajnih udesa, posjeduju banku vazduha, koja omogućava rad vozila u zadimljenim uslovima, evakuaciju i spašavanje putnika iz ugroženih područja.

"Vijestima" je iz Monteputa rečeno da je već postojeća služba zažtite i spašavanja od požara, koje funkcioniše u okviru Sektora za nadzor, upravljanje i održavanje tunela Sozina, proširena formiranjem službe zaštite i spašavanja u Sektoru za nadzor, upravljanje i održavanje autoputa.

vatrogssna vozila Monteput
foto: Monteput

"U toku je obuka svih pripadnika službe, koju izvode instruktori Službe zaštite i spašavanja u Podgorici. Nakon završetka ove vrste obuke, slijedi osposobljavanje vatrogasaca – spasilaca za pružanja prve medicinske pomoći, koju će izvoditi pripadnici zavoda za hitnu medicinsku pomoć, poslije čega će novoprimljeni pripadnici službe biti upućeni na specijalističku obuku u Sloveniju, gdje će pohađati obuku saobraćajnih udesa i gašenje požara u cestovnim tunelima", rečeno je iz Monteputa.

Osposobljavanje pripadnika službe biće zaokruženo alpinističkom obukom, koju će obaviti licencirani instruktori Gorske službe spašavanja.

"Uz obuku i pripreme koje će se obaviti na samom autoputu, bićemo spremni da odgovorimo svim izazovima koje očekujemo u toku eksploatacije puta", rečeno je portalu "Vijesti" iz Monteputa.

vatrogssna vozila Monteput
foto: Monteput

Primopredaji vozila na tunelu Sozina, su prisustvovali izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić i izvršni direktor Ljetopisa Automotive Borislav Mijović.

Bonus video: