Dukaj: U narednom periodu naročita pažnja biće posvećena decentralizaciji lokalne samouprave

Dukaj je istakao da je iskustvo Francuske, kao članice Evropske unije (EU), od velikog značaja za Crnu Goru u oblastima reforme javne uprave i digitalizacije, pa je Timonija upoznao sa prioritetima u budućem radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u procesu digitalizacije i reforme javne uprave i uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori

1190 pregleda 0 komentar(a)
Timonije i Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave
Timonije i Dukaj, Foto: Ministarstvo javne uprave

U narednom periodu naročita pažnja biće posvećena decentralizaciji lokalne samouprave, saopštio je danas ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Iz Ministarstva javne uprave je saopšteno da je Dukaj danas primio u posjetu ambasadora Francuske Kristijana Timonijea.

"Crnu Goru i Francusku povezuju tradicionalno dobri politički i bilateralni odnosi i kontinuirana saradnja na svim poljima. Snažno podržavamo Crnu Goru na njenom evropskom putu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji", ocijenio je Timonije.

Dukaj je istakao da je iskustvo Francuske, kao članice Evropske unije (EU), od velikog značaja za Crnu Goru u oblastima reforme javne uprave i digitalizacije, pa je Timonija upoznao sa prioritetima u budućem radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u procesu digitalizacije i reforme javne uprave i uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori.

U saopštenju se dodaje da je Dukaj pozdravio inicijativu za osnivanja Regionalnog centra za obuku u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.

"Ukoliko nosioci projekta odluče da sjedište centra bude u Crnoj Gori, u nama će imati pouzdanog i posvećenog partnera, a obrazovanje u ovoj oblasti doprinijeće osnaživanju kadrovskih potencijala u odgovoru na sajber kriminal", kazao je Dukaj.

Timonije je rekao da Crna Gora može biti kredibilan partner u osnivanju centra.

"Regionalni centar za obuku u oblasti sajber bezbjednosti za cilj ima izgradnju kapaciteta u oblasti borbe protiv sajber kriminala kroz kreiranje obrazovnog programa koji će na regionalnom nivou odgovoriti izazovima u sajber prostoru". kazao je Timonije.

U saopštenju piše i da je na sastanku bilo riječi o modalitetima unaprjeđenja saradnje u oblasti reforme javne uprave, posebno digitalne transformacije i profesionalizacije javne uprave i nastavku saradnja sa Francuskom školom za javnu administraciju (ENA) u snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, prenošenjem znanja i vještina u oblasti državne uprave.

Bonus video: