Aktivna 552 slučaja, mjere ističu danas

Prema aktuelnim mjerama, nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. U svim ostalim objektima, maske su samo preporuka

6244 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koronavirus trenutno u Crnoj Gori imaju 552 osobe, a nadležni još nisu saopštili da li će aktuelne mjere i dalje biti na snazi, s obzirom na to da prema odluci Vlade važe do 19. maja.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno je da je registrovano 75 novih slučajeva kovida, dok nijesu prijavljeni smrtni slučajevi povezani sa ovom infekcijom.

Kazali su da je iz Podgorice 20 novopozitivnih, Nikšića 14, Bara i Kotora po devet, Herceg Novog pet, Berana i Tivta po četiri, Ulcinja tri, Bijelog Polja dva, dok je u Budvi, na Cetinju, u Danilovgradu, Pljevljima i Rožajama registrovan po jedan slučaj.

Analizirano je 952 uzoraka u javnim i privatnim laboratorijama, a prijavljen je oporavak kod 61 osobe.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 pacijenata, dok je iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno da je u toj ustanovi hospitalizovano šest pacijenata sa koronavirusom, od kojih je jedan životno ugrožen.

Prema aktuelnim mjerama, nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. U svim ostalim objektima, maske su samo preporuka.

Prošle sedmice izmijenjen je i sastav Savjeta za sagledavanje epidemiološke situacije usljed pojave epidemije zarazne bolesti kovid-19 i njenog uticaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori i za predsjednika je imenovan premijer Dritan Abazović, dok je zamjenik ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Članovi su ministri odbrane Raško Konjević, finansija Aleksandar Damjanović, ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, rada i socijalnog staranja Admir Adrović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, unutrašnjih poslova Filip Adžić, vanjskih poslova Ranko Krivokapić, javne uprave Maraš Dukaj, prosvjete Miomir Vojinović i direktor IJZ Igor Galić.

Bonus video: