Budva okićena crnogorskom, zastavom EU i trobojkama

“Prva je zastava Evropske unije koja simbolizuje namjeru Opštine Budva da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture i na simboličan način smo, isticanjem ove zastave željeli da pokažemo jasno opredjeljenje u tom pravcu"

16840 pregleda 95 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

U susret Danu nezavisnosti glavne gradske ulice Budve okićene su osim zvanične državne i zastavom Evropske unije (EU) i trobojkama.

Radnici Komunalnog preduzeća kao i prošle godine postavili su sve tri zastave.

A obrazloženje iz lokalne uprave je kao i prošle godine, kada je postavljanje trobojke izazvalo buru u javnosti, da je u pitanju tradicionalna narodna zastava.

“Prva je zastava Evropske unije koja simbolizuje namjeru Opštine Budva da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture i na simboličan način smo, isticanjem ove zastave željeli da pokažemo jasno opredjeljenje u tom pravcu jer smatramo da metropola turizma sazlužuje ovu titulu za koju ćemo predano raditi u narednim godinama", kazali su.

Druga je, navode, Ustavom definisana državna zastava što je svakako obaveza lokalne samouprave da u danima državnih praznima ističe ovu zastavu na prigodan i zakonom propisan način, što je u potpunosti ispoštovano.

"Treća zastava koja se ove godine zavijorila ulicama našeg grada je trobojka koja je zvanično kroz Ustav Crne Gore iz 1905. god utemeljena u Crnoj Gori i to članom 39 koji propisije da su narodne boje: crvena, plavetna i bijela. Ona predstavlja tradicionalnu i narodnu zastavu koja je i danas prepoznata u Zakonu o državnim simbolima i koja kao takv uživa zaštitu kao istorijski simbol Crne Gore”, rečeno je Vijestima.

Bonus video: