Mještani prijete da će spriječiti otvaranje graničnog prelaza Ranče

Stanovnici sela navode da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da čekaju na granici i traže izgradnju prilaznog puta prije, a ne poslije prelaza

21304 pregleda 7 komentar(a)
Granični prelaz Ranče u otvaranju, Foto: Goran Malidžan
Granični prelaz Ranče u otvaranju, Foto: Goran Malidžan

Mještani pljevaljskog sela Ranče blokiraće novoizgrađeni granični prelaz u tom selu čije je otvaranje planirano početkom jula, ukoliko im nadležni ne urade prilazni put do njhovih kuća.

Mještani traže izgradnju prilaznog puta prije, a ne poslije graničnog prelaza, kako bi izbjegli prelazak i čekanja na granici.

Oni ističu da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da prelaze granični prelaz.

Mještani su se u više navrata obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao investitoru, i lokalnoj upravi koja je obećala da će riješiti problem, ali do sada problem nije riješen.

Mještani bi trebali danas da se sastanu sa predstavnicima lokalne uprave i MUP-a kako bi pokušali da nađu rješenje za njihov zahtjev.

”Mještani će fizičkim putem spriječiti otvaranje graničnog prelaza, čiji se radovi privode kraju. Ako neko misli da će granični prelaz biti otvoren prije nego što se riješi pitanje puta, onda je u zabludi. Nećemo dozvoliti da budemo loptica sa kojom se neko igra”, rekao je Darko Gačević, član Savjeta Mjesne zajednice Otilovići i Vijenac.

Tvrdi da su 18. novembra prošle godine predstavnici mještana održali sastanak sa predstavnicima lokalne uprave i MUP-a, na kome je konstatovano da izgradnja lokalnih puteva nije u nadležnosti MUP-a već Opštine.

”Tadašnji predsjednik Opštine Igor Golubović obećao je da će se založiti kako bi se problem riješio. Pojasnio je da je prvi korak izrada idejnog projekta za trasu novog puta, zatim izrada glavnog projekta za cjelokupnu dužinu, te proboj i nasipanje, koje će Opština odraditi o svom trošku. Međutim, kako je naveo, da bi se odradio projekat i sve ostalo potrebna je saglasnost Ministarstva kapitalnih investicija, kako bi se pristupni put priključio na magistralni. Na sastanku sam istakao da bi trebalo dužinu novog puta prije prelaza što više skratiti, kako bi bio što funkcionalniji, ali da bi u tom slučaju dio trase, od oko 170 metara, prolazio kroz privatni posjed, te da bi se moralo eksproprisati i isplatiti vlasnicima. Predstavnici Opštine i MUP-a nakon sastanka su obišli trasu i složili se da je najbolje rješenje ono koje predlažu mještani. Nakon toga od Uprave za saobraćaj smo dobili saobraćajnu saglasnost za priključak novog puta na magistralni. Međutim, očigledno je da je sve na tome stalo”, kaže Galević.

Gačević je kazao da su od izvođača radova obavješteni da se u ugovoru nigdje ne pominje prilazni put do njihovih kuća i da oni nemaju obavezu da ga izgrade.

”MUP kaže da nije nadležan da radi seoske puteve već opština, a u opštini su tvrde da je to obaveza MUP-a. Samo prebacuju lopticu iz jednog u drugo dvorište. Vidjećemo šta će biti na današnjem sastanku, ali sugurno je da mještani neće dozvoliti da se otvori gradnični prelaz, a da se ne riješi pitanje prilaznog puta”, rekao Gačević.

MUP se krajem 2020. godine obratio opštini Pljevlja tražeči da lokalna uprava uradi pristupni put od sela Ranče do uključenja na magistralni put Pljevlja Prijepolje. Prije tri mjeseca opština je od Ministarstva unutrašnjih poslova tražila da odobri finansiranje izgradnje novog priključka prema situacionom planu s obzirom da su mještani Ranča ostali bez prilaznog puta i prilaza do seoskog groblja.

Opština je kako se navodi u tom dokumentu pribavila od Uprave za saobraćaj saobraćajnu saglasnosti na pkiključak seoskog puta na magistralni.

Gačević je kazao da je na situacionom planu ucrtan prilazni put prije novog gradničnog prelaza.

Za izgradnju novog graničnog prelaza sa Srbijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdvojilo je 2,5 miliona eura.

GP Ranče gradi se na novoj lokaciji, jer pozicija i kapacitet postojećeg graničnog prelaza ne zadovoljavaju sve potrebne uslove i standarde koje moraju ispunjavati granični prelazi. U sklopu gradničnog prelaza gradi se šest saobraćajnih traka, od toga dvije za teretna vozila i po dvije saobraćajne trake u oba smjera za putnička vozila i autobuse, zatim administrativni objekat, nadstrešica, objekat za detaljni pregled vozila, carinska vaga, kontrolne policijske i carinske kabine i drugi neophodni sadržaji.

Očekuje se da radovi budu završeni do kraja jula, iako je rok za završetak radova bio avgust 2021. godine.

Bonus video: