Kako da pravilno i bilo gdje ugradite keramiku, a da vas „ne boli glava“?

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji i potvrđenim rezultatima u primjeni svojih sistemskih rješenja na najvećim gradilištima širom svijeta, Sika kompanija je svoja profesionalna rješenja učinila dostupnim i krajnjim potrošačima

17174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SikaCream
Foto: SikaCream

Današnji enterijer gotovo je nemoguće zamisliti bez keramičkih pločica u vidu podne ili zidne obloge, zahvaljući prije svega dobrim mehaničkim svojstvima, a najzad i raznolikim formatima i dezenima.

Keramičke pločice su tradicionalno najčešći izbor za uređenje kupatila i kuhinja zbog svoje dugovječnosti, efikasne zaštite od prisustva vode i vlage, kao i funkcionalnosti u pogledu lakoće u održavanju.

SikaCream
foto: SikaCream

Napretkom tehnologije proizvodnje kermike imamo pristup sve većem izboru u pogledu dezena i formata koji ispunjavaju veliku većinu estetskih zahtjeva. Iz tog razloga javljaju se najrazličitiji prostori u enterijeru i eksterijeru koji se oblažu ovom vrstom materijala. Tako imamo pločice proizvedene od keramike, mermera ili granita kao odgovor na zahtjeve koje nosi oblaganje površina kao što su prostorije dnevnog boravka, površine sa podnim grijanjem, hodnici, terase, balkoni na ravnim krovovima, bazeni, fasadne površine ili možda komercijani i proizvodni objekti.

Na ovaj način se širi i spektar podloga na kojima se vrši ugradnja keramike pa dolazimo do toga da podloga može biti upijajuća odnosno betonska (cigla ili cementna površina) ili neupijajuća (drvena, staklena, metalna ili površina gdje već postavljena keramika).

SikaCream
foto: SikaCream

Iako nije direktno vidljiv, lijepak za keramiku je najbitniji dio sistema ugradnje pločica, budući da je neophodno da ispuni sve zahtjeve koje definišu podloga, dimenzija keramičke pločice, materijal od koga je proizvedena i namjena površine na kojoj se vrši ugradnja.

Samo pravilnim odabirom lijepka za keramičke pločice u vidu adekvatnog kvaliteta i karakteristika moguća je efikasna instalacija i pričvršćivanje zidnih ili podnih obloga. Lijepak za keramičke pločice na ovaj način ujedno ima i veliku ulogu u pogledu dugotrajnosti i kvaliteta u uređenju prostora u enterijeru i eksterijeru.

SikaCream
foto: SikaCream

Da biste odabrali adekvatan lijepak za keramičke pločice, prvo je potrebno ustanoviti kakva je podloga: upijajuća, odnosno betonska tj. cementna površina, od cigle, gips-kartona, ili je neupijajuća (drvena, staklena, metalna ili već postavljena keramika) koja zahteva posebnu pažnju i lijepkove posebnih karakteristika. Takođe, ako je podloga sklona deformacijama, termičkim i statičkim opterećenjima, zahtjevnijim uslovima eksploatacije (komercijalni objekti, shopping centri), lijepak mora biti dovoljno fleksibilan i deformabilan kako bi mogao doprinijeti svođenju na minimum rizik od pucanja i odljepljivanja podne obloge. Kod ugradnje pločica koje su dio sistema sa podnim grijanjem, treba voditi računa o tome da vrsta i karakteristike lijepka budu u skladu sa izazovima koji dolaze sa višim temperaturama i temperaturnim“šokovima“ u kratkim intervalima prilikom puštanja u rad podnog grijanja.

Druga stvar na koju se mora obratiti pažnja je dimenzija pločica. Obloge većih dimenzija 60, 80 cm ili veće, traže specijalno dizajniran lijepak koji ima snažnu moć prianjanja, sušenja bez skupljanja i dovoljnu deformabilnost i fleksibilnost radi što boljeg krajnjeg efekta. Za mozaik pločice, prvenstveno za staklene mozaik pločice se koriste različite klase bijelih lijepkova budući da su proizvedeni od bijelog cementa i ne uzrokuju promjenu boje na pločicama, već je ističu i ujedno podnose veća i komplikovanija opterećenja. Isto važi i za lijepljenje prirodnog kamena.

SikaCream
foto: SikaCream

Treća stvar na koju je potrebno obratiti pažnju je pozicija tj. vrsta površine na koju se keramika ugrađuje odnosno da li se lijepak koristi u eksterijeru ili enterijeru, jer se performanse lijepkova razlikuju i u tom pogledu. Svaka površina, bilo spoljna ili unutrašnja, donosi specifične zahtjeve i uslove.

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji i potvrđenim rezultatima u primjeni svojih sistemskih rješenja na najvećim gradilištima širom svijeta, Sika kompanija je svoja profesionalna rješenja učinila dostupnim i krajnjim potrošačima. SikaCeram® lijepkovi za keramiku, kao neizostavni sloj svakog Sika rješenja za polaganje keramike, prilagođeni su svim vrstama podloga koje se mogu naći na unutrašnjim i spoljašnjim površinama, sistemima sa podnim grijanjem i pločicama svih dimenzija i vrsta. Od vaših potreba zavisiće izbor Sika Ceram® keramičkog lijepka: 101PLUS, 111, 113, 220 ili 225. Više informacija možete da pronađete na našem sajtu: Cementni lijepkovi | Sika

Zapamtite, koliko je bitno odabrati kvalitetne pločice, još je važnije odabrati kvalitetan i odgovarajući lijepak.

Pametno birajte provjerene i kvalitetne materijale i imaćete dugoročno i visokokvalitetno rješenje.

„SikaCeram. LIJEPI DA NE ODLIJEPIŠ“.