Budva: Terase lokala unutar i van zidina Starog grada pune, a zakup se ne plaća godinama

Na spisku upućenom Opštini nalaze se gotovo sve najpopularnije ugostiteljske terase u i oko zidina i u kontakt zoni budvanskog Starog grada

25957 pregleda 10 komentar(a)
Većina ugostitelja ne plaća zakup, Foto: Vuk Lajović
Većina ugostitelja ne plaća zakup, Foto: Vuk Lajović

Većina ugostitelja popularnih lokala unutar i van zidina budvanskog Starog grada, njih 13, niti je sa lokalnom upravom zaključila za ovu godinu aneks ugovora o zakupu opštinskog zemljišta za ugostiteljske terase, niti izmirila obaveze, od kojih treba da se u kasu Opštine Budva slije 300 hiljada eura.

To je “Vijestima” potvrđeno u Sekretarijatu za zaštitu imovine, koji je uputio urgentan dopis Komunalnoj policiji i inspekciji da započne kontrolu, te ukloni terase za koje nijesu zaključeni ugovori.

”Obraćam vam se zahtjevom da u skladu sa vašim zakonskim nadležnostima izvršite kontrolu privremenih ugostiteljskih terasa koje se nalaze u Planu privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2019- 2023. u i u blizini Staroga grada, jer vlasnici koriste javne površine bez ugovora o zakupu zemljišta od naznačenog datuma. Molimo vas naložite uklanjanje ugostiteljskih terasa sa javnih površina, ukoliko ne izvrše zakonske obaveze i ne zaključe ugovore o zakupu zamljišta sa Opštinom Budva”, navodi se u dopisu koji potpisuje pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Na spisku u koji su “Vijesti” imale uvid nalaze se gotovo sve najpopularnije ugostiteljske terase u i oko zidina Staroga grada i u kontakt zoni, od kojih pojedini ugostitelji nijesu izmirili obeveze od jedne do čak tri godine, iako su im terase u funkciji. Takođe, zatraženo je da Komunalna policija i inspekcija izvrši i kontrolu površina koje zauzimaju ugostiteljske terase u odnosu na izdate urbanističko tehničke uslove, jer gro njih su zauzele mnogo više javne površine od one koja im je dozvoljena.

Nažalost, iako je Opština Budva, što je bio jedna od prioriteta nove gradske uprave - uklanjanje vašarišta sa šetališta, u šta je umnogome uspjela, nerijetko u jeku sezone glavno šetalište preplave privremeni objekti, te Budva nalikuje periodu od prije desetak godina kada je promenada ličila na buvlju špijacu.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine su pokrenuli i postupke prinudne naplate protiv kompanija “Aquaterra solution”, koja gazduje akva parkom na brdu Topliš, kao i protiv kompanije “Top Hill”, koja je vlasnik istoimene popularne diskoteke, jer nijesu izmirile zakupnine.

Kako je “Vijestima” rečeno, već trećiu godinu zaredom nije uplaćena zakupnina za akva park, iako je svakoga ljeta on bio u funkciji.

Naime, još prije dvije godine Opština Budva utužila je Privrednom sudu kompaniju “Aquaterra solution” da joj izmiri 215 huiljada eura, koliko je ostala dužna na ime zakupa opštinske zemlje na kojoj je izgrađena ova najveća adrenaliska atrakcija u metropoli turizma. Sada je ta suma uvećana.

Opština Budva je sa “Aquaterra solution” zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447,91 euro.

Projekat izgradnje akva parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio i kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspjeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini, a imjući u vidu da su iza te firme stajali dobro poznata imena, među kojima i čalnovi osuđene budvanske kriminalne grupe, Specijalno državno tužilaštvo koje nije privelo kraju istragu.

Privrednom sudu je ove godine utužena i kompanije “Top Hill” od koje se zahtijeva da izmiri 231 hiljadu eura, na ime duga za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš za minulu godinu, gdje se nalazi popularna diskoteka “Top Hill”.

Kompanija “Topl Hill” čiji je vlasnik predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, koji se formalno ne vodi u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač, već firma “Domino investment” sa Maršalskih ostrva, ostala je dužna za prošlogodišnju zakupninu, zbog čega je lokalna uprava presavila tabak.

Opština Budva i “Top Hill” zaključili su ugovor 2012, a aneks VIII ugovora u julu prošle godine kojim se ova kompanija obavezala da na ime zakupnine isplati 231 hiljadu eura.

”Top Hill” je godinama unazad prepoznat kao centar zabave, u kom su tokom ljetnje sezone nastupale muzičke zvijezde iz regiona i s evropske DJ scene, a i minulog ljeta veliki broj zvijezda je gostovao u toj najvećoj diskoteci.

Bonus video: