Podrška nikšićkim preduzetnicima

Firme će godinu nakon završetka projekta moći da koriste kapacitete Tehnopolisa, a u planu je i organizovanje sajma zanatstva, pojasnila je menadžerka za upravljenje projektima u Tehnopolisu Miljana Peković

3322 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka sa preduzetnicima, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnjeg sastanka sa preduzetnicima, Foto: Svetlana Mandić

Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis i Opština Nikšić organizovali su info dan na kojem su predstavili programe podrške koje Opština sprovodi u korist razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u gradu pod Trebjesom.

Biljana Vučurović, glavna administratorka Opštine, prezentovala je projekat za podršku ženskom preduzetništvu, a Biljana Pinjatić projekat “Zajedno od znanja do posla”.

Info dan je dio projekta za koju je podršku dala Norveška.

”Deset firmi iz Nikšića, Podgorice i Ulcinja proći će obuke iz oblasti 3D modelovanje i štampe a kasnije CNC programiranja i procesuranja mekih i tvrdih materijala, a to sve kako bi uz svoje tradicionalne načine proizvodnje uveli neku vrstu inovacija i na taj način smanjili ukupne troškove proizvodnje svojih proizvoda”, kazala je Miljana Peković, menadžerka za upravljenje projektima u Tehnopolisu.

Kako je objasnila, te firme će godinu nakon završetka projekta moći da koriste kapacitete Tehnopolisa, a u planu je i organizovanje sajma zanatstva.

Armen Čekić, menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, objasnio je da je riječ o drugoj fazi projekta, a da su tokom prve faze podržali više od 170 malih biznisa.

”U prvoj fazi je opredijeljeno 1,4 miliona eura, s tim što je 900.000 otišlo na podršku malim biznisima, ali i opštinama za neke manje infrastrukturne projekte, tako da veći dio novca ide krajnjem korisniku”, kazao je Čekić.

Ova faza je, prema njegovim riječima, više usredsređena na izgradnju kapaciteta institucija.

”Isto tako jednim dijelom finansiramo male biznise. Za ovu fazu je izdvojeno oko milion eura, s tim što je jedan dio novca otišao na realizaciju projekta koji UNDP sprovodi sa nacionalnim institucijama. Naš dio aktivnosti se odnosi na rad sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, a u narednom periodu u saradnji sa opštinama radićemo na otvaranju informativnih centara koji će služiti za potrebe malog biznisa i sve one koji su zainteresovani da rade na razvoju malih biznisa na teritoriji tih opština”, poručio je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora”.

Bonus video: