Posjetite online Polinator park: Pogledajte šta nas čeka ako ostanemo bez insekata oprašivača

"Trećinu sve hrane koju jedemo, našeg voća, povrća i orašastih plodova, oprašuju pčele i drugi insekti oprašivači. Zbog industrijske poljoprivrede, klimatskih promjena, zagađenja i drugih prijetnji, njihov broj je u značajnom padu"

3464 pregleda 0 komentar(a)
Polinator park, Foto: EU info centar
Polinator park, Foto: EU info centar

Na Međunarodni dan pčela koji se obilježava danas, Evropska unija u Crnoj Gori predstavila je čudesni svijet insekata oprašivača – online Polinator park.

Iz EU info centra je saopšteno da je Polinator park dostupan OVDJE.

"Polinator park je spoj zoološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle, koji nas vodi u 2050. godinu, pokazujući kakva nas budućnost čeka ukoliko ostanemo bez insekata oprašivača. Trećinu sve hrane koju jedemo, našeg voća, povrća i orašastih plodova, oprašuju pčele i drugi insekti oprašivači. Zbog industrijske poljoprivrede, klimatskih promjena, zagađenja i drugih prijetnji, njihov broj je u značajnom padu. To negativno utiče na proizvodnju namirnica koje svakodnevno jedemo, na stabilnost ekosistema od kojih zavisimo, a time i indirektno na opstanak čovjeka uopšte", piše u saopštenju EU info centra.

"Osim što nam donose med, pčele oprašuju i najveći broj biljaka na cijeloj planeti. Zato danas slavimo njihov dan, ali i podsjećamo sve da je njihov opstanak ugrožen. Evropska unija kroz Zeleni sporazum pokušava da riješi ovaj problem, ali je potrebno da se uključimo svi i zaštitimo insekte oprašivače. Neka prvi korak danas bude vaša posjeta našem Polinator parku, kako bi se uvjerili šta nas čeka u budućnosti, ako već danas ne počnemo da štitimo pčele i njihove vrijedne zujeće prijatelje", poručuju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Kroz ovu futurističku priču vodi vas naučnica Beatris Kukac, koja je osnovala park oprašivača, u kojem čovjek i priroda koegzistiraju u harmoniji. Ona će vas sprovesti kroz livadu svoga oca, Centralni park, ali i gradsku laboratoriju, opservatorij, kantinu, farmu i baštu, predstavljajući vam čudesni svijet oprašivača i korake koje možete da preduzmete da bi ih zaštitili.

"Evropska komisija je kreirala Polinator park prošle godine, uz podršku multidisciplinarnog tima pisaca, dizajnera, naučnika, kreatora politike i kreativnih tehnologa, po dizajnu svjetski poznatog "arhiobiotekte" Vinsenta Kalboa", zaključuje se u saopštenju EU info centra.

Bonus video: