Mještani Vergaševića ogorčeni zbog lošeg puta

Iako postoji od pamtivijeka, put Grabsko brdo - Klanac u dužini oko četiri do pet kilometara nikada nije nasut nijednim kubikom nasipa, pa mještani Vergaševića koriste improvizovane drumove kroz livade

7259 pregleda 3 komentar(a)
Put u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva
Put u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva

Mještani gornjeg dijela sela Vergaševići u bjelopoljskoj opštini ogorčeni su zbog katastrofalnog stanja puta Grabsko brdo - Klanac, kao i puta koji do Klanca ide od seoske škole.

Na pojedinim dionicama put Grabsko brdo - Klanac je u prekidu zbog ogromnih rupa, pa mještani koriste improvizovane puteve kroz livade kako bi došli do svojih kuća.

”Iz oba putna pravca se stiže do mjesta Klanac, koje je nekada bilo poznato po vašaru i trkama konja, kao i po spomeniku palim borcima iz Drugog svjetskog rata, a kroz taj kraj protezao se put koji je spajao Crnu Goru sa Srbijom. Iako postoji od pamtivijeka, put Grabsko brdo - Klanac u dužini oko četiri do pet kilometara nikada nije nasut nijednim kubikom nasipa, dok se donji dio puta, koji vodi od Pavinog Polja uz selo Biokovac redovno nasipa i održava, jer na vrhu sela postoji repetitor”, kazao je Jovan Kojović.

Taj šezdesetogodišnjak je ispričao da je nedavno operisan, i da se zbog lošeg puta kroz selo Vergaševiće bolničko vozilo zaglavilo usred zemljanog puta, udaljenog oko 300 metara od njegove kuće, i ne bi stiglo da u pomoć nisu pritekli mještani postavljanjem smrčevih grana ispod vozila.

”Nekada se ovdje živjelo dobro. U Vergaševićima je nekada živjelo 80 domaćinstava. Međutim, danas u čitavom selu ima tridesetak domaćinstava. Neodržavanje puta i elektromreže, kao i problemi sa vodom, doveli su do toga da se stanovništvo iselilo. Vodu prema svojim kućama mještani su dovodili sopstvenim sredstvima bez pomoći Opštine”, kazao je Jovan, dodajući da mještani strahuju da će uskoro svi morati da se isele.

Do kuća moraju i preko livada
Do kuća moraju i preko livadafoto: Privatna arhiva

Posebno teško stanje, napominje Kojović, je zimi kada padnu veliki snjegovi, naročito u gornjem dijelu sela kada puteve uglavnom čiste mještani.

Vlado Kojović se pita kako je moguće da Opština Bijelo Polje radi na razvoju sela kada mještani ne mogu da dođu do svojih kuća.

”U ovom selu takođe ima poljoprivrednih gazdinstava, stočara čak i rasadnik koji broji preko 400 stabala oraha, 600 stabala šljiva i jabuka. U selu ostaju uglavnom staračka domaćinstva”, kazao je Kojović.

Mještani se žale i na rad predstavnika Mjesne zajednice “Kovren”, koji ih nikada ne obavještavaju o sastancima i problemima, niti je jasno ko i na koji način je te ljude izabrao na te pozicije.

Kojović se pita kako je to moguće da se u pojedinim mjestima dobija nasip i po pola metra debljine, a u pojedinim ni centimetra, iako svi plaćaju poreze i registraciju vozila, a umjesto da dobiju normalne puteve uništavaju svoja vozila.

”Ogorčeni smo jer nemamo uvid u stanje novca Mjesne zajednice ‘Kovren’. Posljednji put u ovom kraju je greder blago zagrebao put prije tri godine, u dio puta od škole do Klanca u Vergaševićima, pred dolazak tadašnjeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića”.

Isto priča i Obrad Lojanica iz Vergaševića, koji u tom selu živi sa suprugom i dvoje djece, od jednu i dvije godine.

”Teško je zamisliti kako je živjeti bez puta naročito kada je neko bolestan ili se mora do bolnice. Prošle godine u januaru, pred porođaj supruge, cijeli dan sam čistio put da mogu da je povezem do bolnice. Od predsjednika Mjesne zajednice Miluna Varagića i pored više apela nisam dobio ni centa za gorivo. Isto stanje je bilo poslije par dana kada je supruga izlazila iz bolnice. Tako nam je uvijek kada je neko bolestan, naročito je teško za stare ljude”, kazao je Lojanica.

Mještani traže da se ispita šta je sa cijevima koje su dobili za propuste u mjestu Grabsko brdo, koje su poznati počinioci otuđili i koji su prijavljeni u Centru bezbjednosti, ali do danas niko nije reagovao.

Oni pozivaju predsjednika Opštine Petra Smolovića da obiđe ta sela i da se lično uvjeri u stanje puteva.

Sekretar Sekretarijata za stambeno - komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić je kazao da taj put nije lokalni, za čije bi odgovorna bila Opština.

”Javnim radovima rukovodi Mjesna zajednica i tu se Opština ne miješa”, kazao je Ružić.

On je naglasio da mještani biraju rukovodstvo MZ i njihove predstavnike, a Opština je tu da utvrdi da li je tehnički sve urađeno kako traže.

Bonus video: