Bjeković - Rajnke: Reforme moraju biti bazirane na poštovanju ljudskih prava da bi bile efikasne

Rajnke takođe smatra da je zaštita ljudskih prava i sloboda i dalje vrlo osjetljiva u zemljama regiona, te da treba unaprjeđivati razumijevanje i prihvatanje uloge ombudsmana od strane organa izvršne vlasti, prvenstveno u pogledu poštovanja upućenih preporuka, ukazivanja i mišljenja

6754 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Sve reforme koje vode napretku crnogorskog drušva moraju biti bazirane na poštovanju i zaštiti ljudskih prava da bi bile održive i efikasne, poručeno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Bjeković predstavio je organizacionu strukturu i način funkcinisanja institucije, navodeći da veliko zadovoljstvo predstavlja kada se povrede prava građana otklone u toku vođenja postupka.

„U Crnoj Gori i dalje je dosta podjela, predrasuda, stigmi i stereotipa, koje opterećuju naše društvo. Zadatak svih institucija sistema i nas nezavisnih institucija jeste da radimo na suzbijanju tih pojava. Veoma je važno da vratimo mlade u fokus, da gradimo generacije sa novim standardima i ciljevima, kako bi izbjegli matrice ponašanja zasnovane na podjelama“, rekao je Bjeković.

On je ukazao na važnost međunarodnih izvještaja u oblasti ljudskih prava i vladavine prava u Crnoj Gori, za nezavisan i realan pregled stanja stvari, navodeći primjer američkog State Departmenta.

Tokom posjete instituciji Zaštitnika, Rajnke je iskazala poštovanje za rad Ombudsmana u Crnoj Gori, ukazujući na važnu ulogu u zagovaranju jednakih prava za sve građane.

„Primjećujemo vrlo pozitivan utisak koji ostavlja rad Ombudsmana u javnosti i ohrabrujemo dalje jačanje pozicije vaše institucije, koja ima centralnu i važnu ulogu u zaštiti i promociji ljudskih prava građana, kao temeljnim vrijednostima demokratskih društava“, kazala je ona.

Rajnke takođe smatra da je zaštita ljudskih prava i sloboda i dalje vrlo osjetljiva u zemljama regiona, te da treba unaprjeđivati razumijevanje i prihvatanje uloge ombudsmana od strane organa izvršne vlasti, prvenstveno u pogledu poštovanja upućenih preporuka, ukazivanja i mišljenja.

Sagovornici su saglasni da su potrebne dodatne i kontinuirane aktivnosti za suzbijanje rasizma i da treba glasno govoriti o svim incidentima i negativnim primjerima, kojih je nažalost bilo u proteklom periodu.

Takođe su saglasni da je potrebno raditi i na ujednačavanju prakse nadležnih organa u primjeni standarda ljudskih prava.

Sastanku su u ime Ambasade SAD-a prisustvovale i političko-ekonomska savjetnica Sarah Krech i političko-ekonomska asistentkinja, Milena Labović kao i savjetnice Ombudsmana Jovana Đurović i Milana Bojović.

Bonus video: