Mitropolija krenula u legalizaciju konaka

Procjena je da MCP na potezu od Jaza do Buljarice ima gotovo dva miliona kvadrata zemlje. Na drugoj strani, mimo njene saglasnosti, izvršena je uzurpacija zemljšta, pa čak i izgrađeni objekti mimo dozvole

37720 pregleda 100 komentar(a)
Sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske: Cetinjski manastir, Foto: Shooterstock cg
Sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske: Cetinjski manastir, Foto: Shooterstock cg

Mitropolija crnogorsko-primorska predala je Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva zahtjev za legalizaciju konaka manastira Uspenja presvete Bogorodice - Podmaine u Budvi.

Kako se navodi u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, Mitropolija traži legalizaciju starog konaka koji je, kako piše, izgrađen u srednjem vijeku, a čija je bruto površina 1.250 kvadrata, ali i legalizaciju novog konaka koga je izgradila bez građevinske dozvole 2000. godine čija je bruto površina 750 kvadrata.

Stari konak ima podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje, dok novi konak ima suteren, prizemlje i potkrovlje. Oba objekta, kako piše, useljena su te nijesu prijavljena za plaćanje poreza na nepokretnost.

Mitropolija je jedna od najvećih zemljoposjednika na području budvanske opštine, te su na pojedinim njenim parcelama izgrađene i stambene zgrade, hoteli, ali i trgovački objekti na brojnim parcelama, gdje je aktuelnim planskim dokumentima ucrtana gradnja.

Procjena je da Mitropolija na potezu od Jaza do Buljarice ima gotovo dva miliona kvadrata zemlje, od kojih su mnogi kompleksi na samoj pjeni od mora. Na području od Jaza do Buljarice nalazi se osam pravoslavnih manastira, koji gazduju velikim zemljišnim parcelama.

U Reževićima na nekoliko parcela crkva je ucrtala turistička apartmanska naselja. Poznato je da je Mitropolija na svom zemljištu u Budvi, dobru Crkve sveta Petka izgradila hotel “Podostrog” visoke kategorije, dok je uz samu crkvu izgrađen kompleks trgovačkog lanca HDL. Mitropolija je sa ovom kompanijom zaključila dvodecenijski ugovor o zakupu, a na parceli je predviđena i dogradnja pet spratova sa stambenim jedinicama. Uz tu parcelu planiranja je gradnja hrama posvećena Svetom Marku.

U Mrčevom polju u zaleđu Jaza, crkva takođe ima zemlju, i tu se čeka da se pojavi neki značajni investitor. Ništa manje vrijedna lokacija, koju crkva ima je i na Smokvici, gdje je u njenom vlasništvu 30 hiljada kvadrata zemljišta. Parcela od 12 hektara, koja se graniči sa crkvenom na Smokvici, prije 12 godina je prodata ruskim bogatašima za 25 miliona eura. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23 hiljade kvadrata koja bi takođe mogla biti privedena gradnji.

Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju su i iznad tunela “Mogren”, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajićima gdje je parcela od 18 hiljada kvadrata, Mažićima oko šest hiljada kvadrata. Činjenicu da se najviše novca u Budvi zarađuje ne od turizma, već od građevinskog biznisa, prepoznala je Mitropolija crnogorsko-primorska, ucrtavajući brojne turističke i stambene objekte na svojoj zemlji u Buljaričkom polju. Urbanistički je valorizovana neka šestina zemlje, pa je Opština Budva izlazeći u susret Mitropoliji na crkvenoj zemlji u Buljarici ucrtala turističke vile, poslovno-stambene objekte, javnu garažu, sportske i rekreativne terene, park, kao i hotel.

Pored toga, na crkvenoj zemlji, mimo njene saglasnosti je izvršena uzurpacija, pa čak i izgrađeni objekti mimo dozvole.

”Vijest”i su ranije objavile da je trima stambenim zgradama u Pržnu i Budvi, koje su izgrađene bez građevinske dozvole, uzurpiran dio parcela koje su vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno njenih manastira i crkava.

To pokazuju listovi nepokretnosti u kojima se tačno navodi da su divlje građevine dijelom izgrađene i na crkvenoj imovini.

Zgrada u Pržnu koja u osnovi ima 243 kvadrata, suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje, ukupno petnaestak stambenih jedinica, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave ze nekretnine, izgrađena je bez građevinske dozvole i dijelom na tuđem zemljištu, uzurpirajućio deset kvadrata imovine pravoslavnog manastira. Imovina, odnosno parcela od ukupno 1.117 kvadrata se u katastarskoj evidenciji vodi na srpski pravoslavni manastir.

Divlja građevina je nikla i na dijelu crkvene parcele u Budvi, koja je u vlasnitšvu buljaričkog Manastira Gradište.

Kako piše u katastarskoj evidenciji zabilježba je postojanje zgrade koja u osnovi ima 243 kvadrata - prizemlje, četiri sprata i potkrovlje sa 25 stambenih jedinica, i izgrađena je bez građevinske dozvole, ali i na tuđem zemljištu, odnosno uzurpirajući 58 kvadrata parcele koja je u vlasništvu manastira.

Slično je i sa dvospratnicom koja je u Budvi takođe izgrađena na zaobilaznici, a koja je, kako piše u katastarskoj evidenciji, uzurpirala dobro Crkve sveta Petka.

Bonus video: