Katarina Peković, Andrea Bojić i Andrea Lović najljepše govorile poeziju

Za one koji su osvojili prva tri mjesta u svim kategorijama Opština je obezbijedila novčane nagrade, a nagrađene recitatorke dobile su i diplome i zbirku poezije Nikole Liće Šćepanovića “Mene ostavite meni”

2438 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu
Foto: Centar za kulturu

Katarina Peković, učenica trećeg razreda SMŠ “Braća Selić”, pobjednica je kolašinskog opštinskog takmičenja recitatora, u “starijoj kategoriji”.

Gala Dulović i Nastasja Šćepanović iz iste škole, u toj kategoriji, osvojile su drugo, odnosno, treće mjesto.

Najbolja u “srednjoj kategoriji” bila je Andrea Bojić, učenica sedmog razreda OŠ Risto Manojlović. Njena vršnjakinja iz iste škole Dunja Vlahović, osvojila je drugo, a Anđela Šišović, godinu starija učenica OŠ Vojin Čepić , treće mjesto.

U “mlađoj kategoriji” najbolja je bila Andrea Lović, učenica drugog razreda OŠ Risto Manojlović. Drugo i treće mjesto osvojile su Anađela Rakočević i Milici Bulatović, učenice petog razreda iste škole.

Na takmičenju, koje je obnovljeno nakon skoro deceniju, učestvovali su 21 učenik i učenica kolašinskih osnovnih i srednjih škola. Organizator ovogodišnje smotre lijepog govorenja poezije je Centra za kulturu, a pokrovitelj Opština.

Direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić kazala je da “lijepo govorenje stihova nije samo vještina, već i umjetnost i oblik govora kad riječ oblači svoje najljepše ruho”.

“Zahtijeva prirodnost, traži nijansu u izrazu, izbjegavanje monotonije, minimum pokreta i mimike, traži emociju… Recitovanje je stvaralački čin. Hose Ijero, španski pjesnik, reko je da je vrlo bitno da poezija do publike dođe, kroz živi glas, jer se poezija razumije tek kad se čuje”, kazala je ona.

Direktorica Centra za kulturu podsjetila je takmičare i publiku i na riječi Dušana Matića, koji je kazao da “sudbina poezije nije u rukama onog koji je piše, već onoga koji je govori”.

Kriterijumi po kojima je žiri vrednovao govorenje stihova bili su, između ostalih, izbor pjesme, pravilan akcenat i dikcija, ostarivanje misaono-emotivnog sadržaja pjesme, prirodnost, izražajnost i sugestivnost izraza…

Takmičenje recitatora otvorio je potpredsjednik Opštine Bojan Kuburović, koji je i autor jedne od 30 njaboljih pjesama na konkursu za književnu nagradu "Milo Bošković."

Za one koji su osvojili prva tri mjesta u svim kategorijama Opština je obezbijedila novčane nagrade, a nagrađene recitatorke dobile su i diplome i zbirku poezije Nikole Liće Šćepanovića “Mene ostavite meni”.

Bonus video: