Divlje deponije i dugovi ugrozili preduzeće

Rukovodstvo mojkovačkog Komunalnog smatra da zatečeno stanje nije rezultat samo nemara već i zloupotreba

3502 pregleda 2 komentar(a)
Deponija na obali Tare, Foto: Privatna arhiva
Deponija na obali Tare, Foto: Privatna arhiva

Dug mojkovačkog opštinskog preduzeća Komunalne usluge “Gradac” iznosi 850.000 eura.

To je za “Vijesti” kazao vršilac dužnosti direktora Bojan Mišnić.

Pored toga, kao tvrdi, u preduzeću je zatekao i mnogo ostalih problema, a među njima je i “katastrofalno stanje deponije na obali Tare”.

”Po preuzimanju funkcije zatekao sam nepovoljnu finansijsku situaciju, koja je uslovljena neredovnim izmirivanjem obaveza prema dobavljačima, kao i opterećenjima reprogramom kredita i ratama za mašine u mjesečnom iznosu od preko 5.000 eura. Dug prema dobavljačima iznosi preko 80.000, a po osnovu neizmirenih obaveza za doprinose preko 765.000 eura”, kaže Mišnić.

Tako nezavidnu situaciju, objašnjava on, počeli su da rješavaju “podizanjem procenta naplate komunalnih usluga za pravna i fizička lica”. Po tom osnovu, kaže v.d. direktora, u prethodnom periodu preduzeće je minimalno prihodovalo. Mišnić očekuje pomoć lokalne samouprave i nada se da će dug biti umanjen iznajmljivanjem mehanizacije preduzeća. Prema njegovim riječima, “mehanizacija je u prethodnom periodu zloupotrebljavana i u većini slučajeva neadekvatno naplaćivana”.

Bojan Mišnić
Bojan Mišnićfoto: Privatna arhiva

Kako tvrdi, neplansko i nemarno odlaganje otpada na deponiji uz Taru dovelo je taj prostor u vrlo zabrinjavajuće stanje.

”Deponiju na obali Tare smo zatekli u katastrofalnoim stanju zbog nemarnog i neplanskog odlaganja otpada, što je dovelo do popunjenosti kapaciteta od preko 90 odsto. Jedan dio deponije smo uspjeli da obezbijedimo uz pomoć firme koja raspolaže potrebnom mehanizacijom za takvu vrstu poslova, kako ne bi ugrozili ekosistem rijeke. Upoznali smo Ministarstvo ekologije i lokalnu samoupravu sa gorućim problemom grada, a samim tim i države, u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja za postojeću, kao i za novu lokaciju deponije”, najavljuje Mišnjić.

On ocjenjuje da zatečeno stanje nije rezultat samo nemara već, tvrdi, i zloupotreba. Iz tih razloga Odbor direktora je odobrio ulazak nezavisne revizorske kuće koja će obaviti reviziju za 2020. i 2021. godinu. Mišnić očekuje da u okviru revizije budu preispitani i ugovori sklopljeni u tom periodu. Na taj način će, kaže, dobiti stvarni prikaz finansijskog stanja preduzeća.

Do lokalnih izbora održanih 5. decembra prošle godine na vlasti u Mojkovcu bila je Demokratska partija socijalista. Vlast tog grada sada čine koalicija “Za budućnost Mojkovca”, “Ne damo Mojkovac”, te Demokrate i URA.

Bonus video: