Kraljevski put više nema ni putara

Nekada najvažnija saobraćajnica prema sjeveru Crne Gore, put Andrijevica - Kolašin, preko prevoja Trešnjevik i dalje prema Peći zaboravljen i u izuzetno lošem stanju

12866 pregleda 4 komentar(a)
Čest prizor na kraljevskom  putu, Foto: Tufik Softić
Čest prizor na kraljevskom putu, Foto: Tufik Softić

Obećanje Direkcije za saobraćaj da će poslije pedeset godina biti saniran i ponovo asfaltiran put Andrijevica-Kolašin, preko prevoja Trešnjevik, ulilo je nadu da ta nekada najvažnija saobraćajnica od Podgorice prema sjeveru Crne Gore nije potpuno zaboravljena. Ona ne bi ni smjela da bude zaboravljena, kako zbog saobraćajnog značaja koji još i danas ima, tako i zbog svoje istorijske vrijednosti.

”Put je još prije više od stotinu godina napravio kralj Nikola. To je tada bila najvažnija saobraćajnica prema sjeveru Crne Gore i dalje prema Peći. Nije slučajno ni što se andrijevički mjesni centar na trasi ovog puta i najveće selo zove Kralje, a sa druge strane Trešnjevika, prema Mateševu, selo se zove Bare Kraljske”, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kralje, Milutin Đurković.

Potpredsjednik opštine Andrijevica Veselin Raketić ističe da osim istorijskog značaja koji taj put ima, on danas predstavlja najkraći i jedini prilaz Parku prirode “Komovi” i drugim planinskim masivima u tom dijelu.

”Mi smo prošle godine, čak i po ovakvom putu kakav je sada, imali prodatih četiri hiljade ulaznica za park prirode. Zamislite ako se zaista taj put rekonstruiše i asfaltira, koliko će još turista privući”, kaže Raketić.

Put zimi niko ne održava: Trešnjevik
Put zimi niko ne održava: Trešnjevikfoto: Privatna arhiva

On kaže da je, pored toga, taj put značajan i zbog blizine autoputa u Mateševu, do kojeg je iz Andrijevice preko Trešnjevika svega dvadeset i pet kilometara.

”Nama bi se tako skratio put za Podgoricu. Po ovako lošem putu kakav je sada, niko ne želi da ide i razbija auta. Ako se poslije pola vijeka ponovo asfaltira, to će i nama, i za čitav ovaj kraj biti najkraća veza do početka autoputa”, kaže potpredsjednik opštine Andrijevica.

Koliko je “kraljevski put” bio zapostavljen, govori i podatak da od prevoja Trešnjevik, pa do Andrijevice, nema čak ni putara.

A upravo tu dionicu nemilosrdno uništavaju koncesionari šuma teškom mehanizacijom, kao i česta klizišta.

Mještani sela Gnjili Potok, kao i susjednih sela, upravo to dovode u međusobnu vezu. Oni, naime, smatraju da je pojave klizišta uzrokavala nemilosrdna ekploatacija šume u ovim planinama koje se prostiru sve gore do vrhova Komova.

Predsjednik mjesne zajednice navodi da se put prema Trešnjeviku često nalazi u prekidu i da to ukazuje da se ovoj saobraćajnici ne pridaje potreban značaj.

”Da se regionalnom putu Andrijevica-Mateševo preko Bara Kraljskih poklanja malo pažnje govori podatak da je ta važna saobraćajnica tokom zimskih mjeseci uglavnom neprohodna. Na ovom području živi veliki broj stanovnika. Da stvar bude još teža, put se slabo održava i u ljetnjem periodu, o čemu govore i brojna oštećenja koja godinama niko ne pokušava da sanira na kvalitetan način”, naglasio je Đurković.

Mještani koji žive u selima duž puta Andrijevica, Trešnjevik, Mateševo, kažu da je do sada država iskazivala maćehinski odnos prema ovom dijelu Crne Gore.

”Kad je jednom prilikom došlo do prekida magistralnog puta koji od Bijelog Polja vodi ka Podgorici, iz Auto-moto saveza Crne Gore putnicima su počeli da poručuju da koriste alternativne puteve Mojkovac - Đurđevića Tara i granični prelaz Jabuka, dok put preko Trešnjevika niko nije pominjao, iako se zna da on predstavlja najkraću vezu sa glavnim gradom”, kaže Đerković.

On dodaje kako se poslije svega dobija utisak da se to namjerno radi kako bi se područje Gornjeg Polimlja što više udaljilo od svih značajnih saobraćajnih tokova i kako bi se značaj puta preko Trešnjevika potpuno minimizirao.

”Podsjećamo da je nacionalnom strategijom biodiverziteta, koju je Vlada usvojila sredinom 2010. godine, bilo planirano da se do 2015. godine Komovi proglase reginalnim parkom prirode. Sada imamo Park prirode “Komovi”, ali je put do njega u katastriofalnom stanju. Radujemo se kako bi se ostvarile najave o sanaciji i asfaltiranju ovog puta, koji će ostati značajan i poslije probijanja tunela ispod Trešnjevika”, pričaju mještani andrijevičke MZ Kralje.

Da je put koji na simboličan način predstavlja zadužbinu kralja Nikole, zaboravljen i prepušten propadanju, govori i činjenica da ga je, kada je održavanje u pitanju, neko svrstao u čak petu kategoriju. To je u direktnoj suprotnosti sa vokabularom političara, kojima su usta puna i kralja Nikole i državnosti Crne Gore.

Od znamenite varoši do najsiromašnije opštine

Kada je pravio put preko Trešnjevika, kralj Nikola sigurno nije mislio da će 120 godina kasnije Andrijevica biti jedna je od najsiromašnijih opština u državi, prema svim pokazateljima.

Ovaj gradić sredinom devetnaestog vijeka predstavljao je, međutim, kulturno i duhovno središte ovog dijela Crne Gore.

Manje su poznate činjenice da je nakon prijestonice Cetinja, u Andrijevici otvorena prva državna škola u Crnoj Gori. Takođe, 1892. godine u Andrijevici su otvorene prva biblioteka i čitaonica u Crnoj Gori.

U periodu od 1882. do 1910. godine na tim prostorima počinje sa radom još nekoliko privatnih škola. To je dalo izvanredne rezultate na polju prosvećenosti, pa prema popisu stanovništva iz 1909. godine, srazmjerno broju stanovnika, Andrijevica je bila druga varoš prema broju pismenih u Crnoj Gori, odmah poslije Cetinja.

Andrijevica danas jedva da ima đaka za jedno odjeljenje prvačića, a u pitanje se, zbog slabog priliva učenika, dovodi opstanak srednjoškolskog centra u ovoj varošici.

Bonus video: