Novi autobusi ne vole periferiju: Udaljena podgorička naselja će čekati na udobnost gradskog prevoza

Prevoz do grada dobiće naselje Rogami, ali, prema odgovorima Glavnog grada, građani koji putuju prema Gradskoj opštini Golubovci ili dalje od privatnog Univerziteta “Donja Gorica”, zasada se neće voziti novim autobusima

57669 pregleda 46 komentar(a)
Novi vozni park podgoričkog preduzeća "Putevi", Foto: podgorica.me
Novi vozni park podgoričkog preduzeća "Putevi", Foto: podgorica.me

Od prvih 16 novih autobusa koje su podgoričke vlasti nedavno promovisale, tek jedan će povezivati udaljenija područja Glavnog grada sa glavnim gradskim centrima i tačkama.

Prevoz do grada dobiće naselje Rogami, ali, prema odgovorima Glavnog grada, građani koji putuju prema Gradskoj opštini Golubovci ili dalje od privatnog Univerziteta “Donja Gorica”, zasada se neće voziti novim autobusima.

”Vijesti” su ranije pisale da će novim autobusima gazdovati gradsko preduzeće “Putevi”, čime će preuzeti dio usluga javnog prevoza na teritoriji Podgorice.

Nova prevozna sredstva koštala su grad oko dva miliona eura, kapaciteta su za 69 putnika (sjedenje + stajanje), prilagođeni su potrebama osoba sa invaliditetom (platforma za ulaz/izlaz osoba sa smanjenom pokretljivošću, zvučno obavještenje o nazivima stanica namijenjeno osobama sa oštećenim vidom, led-displeji namijenjeni osobama sa oštećenim sluhom), imaju ugrađen video-nadzor, ali i internet signal i klimatizaciju.

Na sve to, zasada, moći će da računaju samo određeni kvartovi.

Četiri nove linije, prevoz do grada dobijaju Rogami

Iz Glavnog grada “Vijestima” su najavili da će kupovinom novih 16 autobusa, prevoz do grada dobiti naselje Rogami, kao i pojedini novi kvartovi.

”U okviru aktivnosti na modernizaciji linijskog prevoza putnika, nakon konsultacija sa građanima i analiziranja postojećeg modela, pristupilo se reorganizaciji autobuskih linija. Osim reorganizacije postojećih, planirano je i uvođenje četiri nove linije koje će obuhvatiti i one djelove grada koji do sada nijesu bili dio sistema javnog prevoza. Trase novih autobuskih linija su planirane da se u potpunosti povežu sa postojećim, što će rezultirati pružanjem kvalitetnijih usluga korisnicima linijskog prevoza putnika”, naveli su iz Glavnog grada.

S tim u vezi, kako su pojasnili, prva linija će povezati kompleks novih zgrada na Bulevaru Stanka Radonjića sa Siti kvartom i okolinom tržnog centra “Delta Siti”, Kliničkim centrom Crne Gore i Studentskim centrom.

”Trasa druge linije povezivaće dio Zabjela, u blizini postojećih hipermarketa, kao i Ulicu 4. jula gdje se nalazi veliki broj novih objekata kolektivnog stanovanja, sa centrom grada i dalje prema naseljima Zagorič i Zlatica. Treća linija - do izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića, kao početnu stanicu će imati Reciklažni centar Konik. Nakon izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića, ova linija će povezivati Stari aerodrom, odnosno neposrednu okolinu Doma za stare, sa centrom grada i dijelom grada preko Morače, sve do Bloka IX. Četvrta trasa će povezati naselje Rogami sa djelovima grada u kojima se nalaze Klinički centar Crne Gore, Pravni i Ekonomski fakultet, nekoliko objekata obrazovanja i pravosuđa, pa dalje prema naselju Donja Gorica, gdje se nalazi još jedan Univerzitet. Predviđeno je da ovo budu linije čiji interval kretanja je planiran u okviru od 15 do 20 minuta”, odgovorili su iz Glavnog grada.

Pojasnili su da je okviru gradskog preduzeća “Putevi” formirana adekvatna organizaciona struktura koja će se baviti strateškim upravljanjem, razvojem sistema, kao i realizacijom usluga prevoza putnika.

”Preduzeće ‘Putevi’ će kako je ranije najavljeno, kroz odgovarajuće procedure izvršava zapošljavanje potrebne radne snage. Jedan broj lica je shodno zakonskoj proceduri zasnovao radni odnos, a ostatak konkursa je u toku. Nakon zadovoljenja svih potrebnih uslova za adekvatnu i nesmetanu realizaciju usluga prevoza, napominjemo da će u svjetlu dosadašnje prakse, javnost biti blagovremeno obaviještena o datumu početka prevoza na novouspostavljenim linijama”.

'Komšo' krstari ulicama devet mjeseci
"Komšo" krstari ulicama devet mjesecifoto: BORIS PEJOVIC

Ne odgovaraju na pitanje koliko je građana koristilo “Komša”, možda mu promijene trasu

Električno vozilo za prevoz starijih sugrađana u Podgorici, popularno nazvan “Komšo”, moguće je da će promijeniti trasu kretanja u narednom periodu, a građani ga koriste u sve većem broju.

To su “Vijestima” saopštili iz Glavnog grada, ali nijesu odgovorili koliko je građana od kada je to vozilo na ulicama Podgorice, prevezeno i da li su zadovoljni.

Električno vozilo “Komšo” saobraća ulicama Podgorice devet mjeseci, a njime građani, koji su stariji od 65 godina i osobe sa invaliditetom mogu da se besplatno prevoze do željenih odredišta u širem centru grada.

”Električno vozilo za prevoz starijih sugrađana, popularno nazvan ‘Komšo’, omogućava besplatan prevoz starijih i OSI u širem centru Podgorice, a obilazi najvažnije državne i lokalne institucije koje se nalaze u ovom dijelu grada. Vozilo je u upotrebi i na raspolaganju građanima Podgorice već devet mjeseci, a u cilju unapređenja ovog servisa, omogućili smo da se vožnja “Komšom” može zakazati i na poziv, što građani u sve većem broju i koriste”, dodali su iz Glavnog grada.

Na osnovu sugestija i prijedloga građana, kako su istakli, posebno onih kojima je prevashodno “Komšo” i namijenjen, u narednom periodu, a nakon okončanja testne faze upotrebe vozila, definisaće dalje pravce razvoja ovog socijalnog servisa, pa samim tim i potrebu nabavke još ovakvih vozila, kao i uvođenje novih ruta kojima će vozilo saobraćati i biti na usluzi građanima Podgorice.

Maršuta “Komša” je od Trga nezavisnosti kod gradskog parlamenta, do Ulice Vuka Karadžića, zatim Doma zdravlja Nova varoš, Centra za socijalni rad, Fonda za zdravstveno osiguranje i Fonda PIO, a prevozi najstarije sugrađane od 8 do 16 sati.

Kako su istakli iz PG biroa, označena su stajališta i postavljene klupe na trasi kojom se kreće specijalizovano električno vozilo.

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je ranije da je “Komšo” nastao po uzoru na sličan servis u Ljubljani, ali i da će u Podgorici zasad funkcionisati malo drugačije, u odnosu na glavni grad Slovenije.

Kapacitet vozila “Komšo” je pet putnika - jedno mjesto pored vozača, te četiri u kabini za putnike. Na zadnjem dijelu vozila nalazi se rampa za korisnike invalidskih kolica.

Glavni grad je tender za nabavku vozila za servis “Komšo” raspisao u aprilu prošle godine. Vozilo je kupljeno za 43.980 eura, bez PDV-a, od Crnogorskog telekoma.

Bonus video: