Vojinović u Donjem domu britanskog parlamenta: Britanski savjet dao nemjerljiv značaj crnogorskom obrazovnom sistemu

"Učesnici na Forumu imaju priliku da razgovaraju kako su nacionalni sistemi obrazovanja odgovorili na pandemiju, kako je pandemija uticala na prisustvo učenika, blagostanje, postignuća, škole, univerzitetske zajednice, a posebno kakav je uticaj bio na ranjive grupe i one u izolovanim zajednicama"

4952 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinović sreo se u Donjem domu britanskog parlamenta sa predsjedavajućim Interparlamentarne grupe za Crnu Goru u Donjem domu i članom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Aleksom Sobelom i kopredsjedavajućim Martinom Vikersom, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

On sa delegacijom Ministarstva prosvjete prisustvuje Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu.

"Vojinović je još jednom izrazio zahvalnost Britanskom savjetu na produktivnoj, dugogodišnjoj saradnji, koja je rezultirala brojnim projektima i dala nemjerljiv značaj crnogorskom obrazovnom sistemu. U tom kontekstu, on je iskazao žaljenje zbog zatvaranja njihove kancelarije u Crnoj Gori, te naglasio da će, uprkos tome, Ministarstvo prosvjete nastaviti blisko partnerstvo sa ovom organizacijom", piše u saopštenju.

Dodaju da je ovogodišnja tema Foruma "Obrazovanje: gradimo budućnost zajedno; snažnije, hrabrije, bolje", koja obuhvata sve faze obrazovanja, uključujući i obuku za tehničko i stručno obrazovanje, kao i visoko obrazovanje.

"Učesnici na Forumu su ministri obrazovanja iz cijelog svijeta koji u okviru ovogodišnje manifestacije imaju priliku da razgovaraju kako su nacionalni sistemi obrazovanja odgovorili na pandemiju, kako je pandemija uticala na prisustvo učenika, blagostanje, postignuća, škole, univerzitetske zajednice, a posebno kakav je uticaj bio na ranjive grupe i one u izolovanim zajednicama", navode iz Ministarstva prosvjete.

Kako se dodaje sagovornici su na sastanku razmotrili mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja, a Vojinović je, navodi se, zaključio da je Svjetski obrazovni forum izuzetna prilika da se kroz razmjenu iskustava sa drugim obrazovnim sistemima i primjerima dobre prakse, pruži dragocjen učinak crnogorskom obrazovanju i ojačaju bilateralni odnosi sa našim međunarodnim partnerima.

Iz Ministarstva prosvjete navode da su sastanku prisustvovali i direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete Goran Drobnjak, kao i otpravnica poslova crnogorske ambasade u Londonu Nataša Jovović.

Bonus video: