Jevrejska zajednica: "Vjerska zajednica Jevreja" registrovana bez naše saglasnosti, prekršen Član 14 Temeljnog ugovora

Iz Jevrejske zajednice Crne Gore su rekli i da Habad organizacija, odnosno lice koje je registrovalo pomenutu Zajednicu, takođe krši odredbe Temeljnog ugovora na način što se konstantno predstavlja kao Vrhovni rabin Crne Gore

17403 pregleda 7 komentar(a)
Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore, Foto: Boris Pejović

"Vjerska zajednica Jevreja" registrovana je u Crnoj Gori bez prethodne saglasnosti Jevrejske zajednice Crne Gore, saopšteno je danas iz Jevrejske zajednice Crne Gore.

"Ovim činom prekršen je Član 14 Temeljnog ugovora o regulisanju odnosa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore, koji je potpisan 2012. godine", ističe se u saopštenju Jevrejske zajednice koje potpisuju Nina Ofner Bokan, predsjednica i Slaven Radimiri, potpredsjednik.

Oni su dodali da je Habad organizacija, odnosno lice koje je registrovalo pomenutu Zajednicu, takođe krši odredbe Temeljnog ugovora na način što se konstantno predstavlja kao Vrhovni rabin Crne Gore što je u suprotnosti sa Članom 5 Temeljnog ugovora, gdje je jasno precizirano da je "imenovanje, premještaj i smjena vjerskih službenika u nadležnosti Jevrejske zajednice Crne Gore".

"Jevrejska zajednica Crne Gore je o smjeni rabina Edelkopfa i imenovanju Luciana Moše Prelevića za Vrhovnog rabina Crne Gore obavijestila Vladu Crne Gore 2020. godine, kako je i precizirano Temeljnim ugovorom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: